Jak prošlo osekání registru smluv? Pomohla i klička s 'vypnutými' poslanci z ČSSD

O jediný hlas prošla ve středu výjimka pro státní podniky, které nebudou muset podle rozhodnutí poslanců zveřejňovat smlouvy v online registru. K osekání klíčové protikorupční iniciativy vládní koalice přispěla i trojice poslanců z ČSSD, která před opakovaným závěrečným hlasováním odešla ze sálu. Zákonodárci tím snížili počet hlasů nutných k přijetí zákona. Napoprvé návrh neprošel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Jan Hamáček a Vojtěch Filip

Poslancká sněmovna 24.5.2016, Jan Hamáček a Vojtěch Filip | Foto: Filip Jandourek

„Neodešel jsem ze sálu, jenom jsem se vypnul,“ řekl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu jeden ze "zmizelých" poslanců ČSSD Antonín Seďa . Zákonodárce se přitom v závěrečném hlasování – stejně jako spolustraníci Pavlína Nytrová nebo ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka – původně zdržel.

Přehledně: kastrace, facka lidem i důvody pro nehlasování. Co řekli politici o výjimce v registru smluv?

Číst článek

„Některé pozměňovací návrhy jsem podpořil, například výjimku pro Budvar. S tím bych třeba vůbec neměl problém. Některé věci, jako výjimku pro vysoké školy, jsem nepodpořil a ony stejně prošly hlasováním. Proto jsem návrh nepodpořil. Nicméně nechtěl jsem, aby ten zákon spadl úplně pod stůl,“ vysvětloval svou strategii Seďa.

Finální podoba návrhu o výjimkách z registru smluv přitom nejdříve sněmovnou neprošla. O jeden hlas. Vzápětí se ale přihlásil o slovo šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák a závěrečné hlasování zpochybnil. „Hlasoval jsem v tomto posledním hlasování ‚ano‘ a na záznamu mám ‚zdržel se‘. Zpochybňuji hlasování,“ prohlásil na plénu.

Trikem k přijetí zákona

Sněmovna Sklenákovu námitku přijala a hlasování se opakovalo. V tomto případě se však už k němu nepřihlásila trojice zmíněných zákonodárců. Počet hlasů nutných ke schválení se tak díky tomu snížil z 81 na 80. A návrh poslanci napodruhé těsně přijali, s převahou jednoho hlasu.

„Mohl jsem se zdržet. Na druhou stranu jsem tím vyjádřil, že jsem s tím návrhem tak, jak prošel, nechtěl mít nic moc společného. Mně ani nešlo o to, abych snížil quorum. Já jsem nesouhlasil s tím zákonem. To byl můj postoj. Spoléhám trochu na rozum senátorů, že to ještě nějak upraví,“ vysvětlil Seďa.

Poslankyně Pavlína Nytrová, která je známá kontroverzními výroky ohledně homosexuálů, se ke svému počínání odmítla vyjádřit. „Bez komentáře,“ ukončila debatu. Na dotazy nereagoval ani ministr Chvojka či předseda poslanců Sklenák.

Původní návrh novely zákona o registru smluv z dílny vládních lidovců počítal s výjimkou pouze pro Budějovický Budvar. Vedle státního pivovaru ale nakonec nebudou muset podle schválené novely smlouvy na internetu zveřejňovat státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů nebo obcí, které mají obchodní či průmyslovou povahu. Daný pozměňovací návrh podpořila ČSSD spolu s KSČM a ODS.

Z registru mají dále vypadnout i ujednání, na které se vztahuje bankovní tajemství nebo kolektivní smlouvy. Návrh musí schválit ještě Senát a podepsat prezident. Podle senátora Jaroslava Kubery z ODS se dá v horní komoře očekávat stejně vzrušená debata jako ve sněmovně. „Určitě budou pozměňovací návrhy ze všech stran. Nejlepší by bylo ten zákon úplně zrušit, vlastně z něj už nic nezbylo.“

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme