Jako na divokém západě, odmítá Pelikán návrh používat soukromé zbraně k zabezpečení Česka

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) věří, že vláda neschválí návrh ministerstva vnitra na povýšení práva použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Je podle něj 'neuvěřitelně podivný a absurdní'. Ministr také poznamenal, že k takovému kroku přistupuje stát, když zcela selhávají jeho bezpečnostní opatření. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v reakci uvedl, že preferuje sebevědomý stát, který věří svým občanům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) | Foto: Noemi Fingerlandová | Zdroj: Český rozhlas

„Připadal jsem si jak na divokém západě v 19. století,“popsal v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce svou první reakci na návrh.

Ministr vnitra chce ústavní zákon prosadit ještě do konce mandátu vlády. Chce umožnit lidem bránit se proti teroristům například při útocích, jako byly loni nákladními automobily v Nice a v Berlíně.

Vláda radí obyvatelům, jak bojovat s teroristy. Zastřelte je sami, píše o Česku Washington Post

Číst článek

Ministerstvo uvedlo, že v okamžiku takových útoků jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provést obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

Návrh dává Pelikán do souvislosti s úvahami Evropské komise na omezení zbraní. Jde podle něj o snahu "ošvejkovat" připravovanou směrnici, která se nelíbí. Ministr také upozornil, že otázkou je, jak by vypadal příslušný prováděcí zákon k ústavní změně. Jako právník poukázal na řadu tragédií, které se staly kvůli tomu, že při sporu měli jeho aktéři u sebe zbraň.

Chovanec: právo už existuje, chci ho posílit

„Kolega Pelikán zřejmě málo maká a nečte podklady z vnitra. Na rozdíl od něj si nemyslím, že by legálně držená zbraň měla zůstat ve vitríně a občan by se na ni při svém ohrožení měl jen smutně dívat," řekl v reakci na Pelikánova slova Chovanec.

Policie podle něj musí zůstat první bezpečnostní instancí, ale ve výjimečných situacích není důvod bránit prověřeným a proškoleným lidem, aby se zapojili. „To právo ostatně existuje již nyní, já ho navrhuji posílit a jasně to deklarovat," dodal.

V Česku je možné držet střelnou zbraň podle zákona o zbraních a střelivu. Držitel zbrojního průkazu smí z legálně držené zbraně střílet pouze v místech, kde je k tomu oprávněn podle zvláštního právního předpisu, nebo na střelnici, pokud nejde o použití zbraně k ochraně života, zdraví či majetku.

K loňskému 1. prosinci bylo podle ministerstva vnitra v Česku 300 115 držitelů zbrojních průkazů. Z toho téměř 241 tisíc mělo průkaz skupiny E k ochraně života, zdraví nebo majetku. Registrováno bylo 798 424 zbraní všech kategorií, z toho 357 338 samonabíjecích pistolí, pušek nebo revolverů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme