Jde o každý milimetr. Zvonaři chystají v kostele na Karlově zavěšení nových zvonů

Zvonaři v úterý začali ve věži kostela Nanebevzetí Panny Marie a svatého Karla Velikého v Praze připravovat dřevěnou konstrukci pro tři nové zvony. Církev si je nechala přivézt z Polska od zvonařské firmy v Přemyšlu. Na Karlov se zvony vátí po dlouhých 74 letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvony zatím čekají v kostele na zavěšení.

Zvony zatím čekají v kostele na zavěšení. | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Obrovské trámy zvedl do věže jeřáb, čtyři technici museli pracovat s milimetrovou přesností. Zvony se na dřevěnou konstrukci zavěsí ve čtvrtek, nebo v pátek. Příští týden se k nim přidá mechanismus, který je poprvé rozezní.

Zatím zvony čekají poskládány v kostele u jeho vchodu. V zákristii na vše pečlivě dohlíží pastorační referentka Vlasta Sklenářová.

„Zvony byly odsud odebrány za druhé světové války v roce 1942. A tak se všichni těšíme, až budou z kostela zase zvonit,“ řekla Sklenářová.

„Největší zvon je zasvěcený Panně Marii, prostřední svatému Karlu Velikému, patronu karlovského kostela, a ten nejmenší je zasvěcen Albertu Velikému,“ pospal zvony jáhen kostela Jiří Ignác Laňka.

Zvony se tady na Karlov vrací po dlouhých 74 letech.

Jeřáb musel pracovat s milimetrovou přesností. | Foto: Radek Duchoň

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme