Je to odplata za Snowdena, brání se ruský hacker vězněný v Česku. Za svobodu nabídl milion

Jevgenij Nikulin, o jehož vydání kvůli hackerství žádají USA, spojuje svůj případ s kauzou Edwarda Snowdena. Spojené státy Rusa viní z odcizení desítek milionů chráněných dat, Nikulin se však před městským soudem hájil, že se ničeho takového nedopustil. Za svým případem vidí pomstu za to, že Snowden získal v Rusku azyl. Soudům nabídl za ponechání na svobodě milion korun, i tak nakonec skončil ve vazbě. Zpravodajský web Českého rozhlasu získal detaily mimořádně citlivého případu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin byl zatčen v Praze.

Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin byl zatčen v Praze. | Foto: Policie ČR | Zdroj: Policie

Američané dosud české straně poskytli jen velmi omezené informace. Podle nich měl Nikulin 3. a 4. března 2012 v Kalifornii získat přístup k datům ze sociální sítě LinkedIn a serverů firem Dropbox a Formspring. Hesla uživatelů a další informace se chystal prodat, jak konstatuje soud severního okrsku Kalifornie, jenž zatykač na Nikulina vydal letos 3. října.

Ruský hacker vězněný v Praze zůstává ve vazbě. Neuspěl se stížností u vrchního soudu

Číst článek

Pouhé dva dny poté mladíka zatkla v jedné z pražských restaurací česká policie. Šokovaný Nikulin zkolaboval, kvůli čemuž strávil čtyři dny v bohnické psychiatrické léčebně. Městský soud ho následně 12. října poslal do vazby kvůli obavě z útěku a vrchní pak 2. listopadu jeho rozhodnutí potvrdil. Zpravodajský web Českého rozhlasu se s rozhodnutími obou soudů seznámil.

Je za tím politika, brání se Rus

Nikulin se snažil soudce přesvědčit, že jeho zadržením se skrývá politické pozadí, a do Spojených států proto nemá být vydán. "Vztahy USA a Ruska jsou poznamenány vzájemným obviňováním z hackerství a Rusko odmítá do USA vydat Edwarda Snowdena, který zveřejnil údaje o neoprávněném sledování počítačových systémů americkou tajnou službou. Ve věci Jevgenije Nikulina jde zřejmě o reciproční krok, obvyklý v diplomacii, ale nepřípustný z hlediska trestního práva," upozornili Rusovi obhájci u vazebního zasedání.

KAUZA SNOWDEN
Bývalý zaměstnanec americké Národní bezpečnostní agenturu (NSA) a CIA do tisku vynesl informace o masivním celosvětovém sledování telefonů a elektronické komunikace ze strany bezpečnostních služeb USA. V domovské vlasti mu za to hrozí pronásledování a exemplární tresty. V roce 2013 v Rusku získal status uprchlíka a dočasný roční azyl, jenž byl následně prodloužen na tříletý. Snowden nyní hledá trvalý azyl v 21 zemích.

V USA prý navíc Nikulin nikdy nebyl, s počítači umí jen na uživatelské úrovni a nemluví anglicky. "Pracuje v oboru osobních vozidel, je vyučený automechanik, navrhuje design vozidel, obchoduje s nimi a má z toho v Rusku značné příjmy. Je ochoten složit písemný slib a peněžitou záruku až do výše 1 milion korun," píše se v usnesení městského soudu. Podle Nikulina proti němu Spojené státy nemají žádné důkazy a stejně jako jeho by stejným způsobem mohly obvinit kohokoliv.

Soudy muž upozornil, že se léčí s kardiovaskulárními chorobami, problémy střevního charakteru a panickými atakami. Tvrdil, že Českem pouze neprojížděl, ale naopak se zde chystal trvale usadit. "Přijel bez toho, aniž by si vzal léky, které má pravidelně užívat. O trvalý pobyt ani o azyl v České republice zatím nepožádal, respektive to nestihl," píše se ve vazebním usnesení. A konečně, poslední zásadní Niukulinův argument zní, že jeho údajný trestný čin je podle českého práva promlčen.

Soudy však jeho argumentaci nepřijaly a do vazby ho poslaly. A to i přes to, jak samy konstatují, že od Američanů dosud o případu dostaly jen minimum informací. Americká strana nyní musí přesvědčit, že Nikulinovo stíhání je důvodné. Až pak bude podle vrchního soudu možné uvažovat o jeho vydání do Spojených států.

Vazba? Soudy mají jasno

Co se týče samotné vazby, mají oba soudy jasno. Prozatím nic podle nich neukazuje, že má věc politický podtext. "Samotné neoprávněné proniknutí do cizího počítačového systému nijak politické povahy není a úvahy o tom, že jde o americkou odplatu za případ Snowden, jsou jednak nepodloženou spekulací, jednak i kdyby o tom bylo možno uvažovat, nic to na nepolitické povaze trestného činu nemění," píše ve svém rozhodnutí soudce vrchního soudu Karel Šemík.

Nikulinovi nepomohlo ani tvrzení, že v Rusku díky obchodování s automobily vydělává velké peníze. Spíše naopak. Právě kvůli tomu by se do Ruska podle soudu chtěl vrátit. "Jeho tvrzení, že se hodlal v tuzemsku usadit, je nevěrohodné ostatně i proto, že si nevzal ani léky, které v Rusku užívá, a ani přesně nevěděl, o jaké léky jde," smetl soudce další argument obhajoby.

Ruský hacker zadržený v Česku byl v USA obviněn ze spiknutí a krádeže identity

Číst článek

A konečně, údajná trestná činnost Rusa podle soudu promlčena není. Podle indicií se totiž mohl dopustit neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací. U toho trestného činu trvá promlčecí doba 5 let.

Moskva: Je to hon na Rusy

Do případu se již nicméně vložilo Rusko, jehož konzulát v České republice uvedl, že udělá vše, aby Nikulina dostal zpět. Kauzu považuje za "součást honu na ruské občany po celém světě a vnucování své jurisdikce cizím státům".

Podle týdeníku Respekt nicméně existují indicie, že mladík pracoval pro ruskou tajnou službu. Výměnou za to ho ruská policie neobvinila z online krádeže 111 tisíc rublů, které se měl dopustit v minulosti. Jeden z Nikulinových advokátů Adam Kopecký nechtěl informace související s případem komentovat. "Já se k tomu nemohu vyjadřovat," uvedl pouze.

Státní zastupitelství nyní čeká na extradiční materiály od Spojených států. Až přijdou, Rusa čeká výslech a až poté soud rozhodne, zda ho Česko vydá do USA ke stíhání. Poslední slovo však bude mít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jenž může pravomocné rozhodnutí soudů zvrátit.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme