Jedna ponožka zelená, druhá pruhovaná. Lidé slaví Ponožkový den nebo také den Downova syndromu

Možná v úterý potkáte člověka, který bude mít na každé noze jinou ponožku. Je totiž Světový den Downova syndromu a říká se mu také Ponožkový den. Ponožky patami k sobě totiž vytvoří chromozom X, který mají děti se syndromem navíc. Tradičně tento den slaví také školáci v Opavě. Letos už posedmé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ponožkový den (ilustrační foto)

Ponožkový den (ilustrační foto) | Foto: flickr.com

Nepsaná soutěž o co nejpodivnější kombinaci ponožek má jednoduché vysvětlení. „To je takové znamení dne Downova syndromu, že když dáme ponožky k sobě, tak je to chromozom X, který tyhle děti mají navíc,“ popsala loni jedna z účastnic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Martina Knitla o Ponožkovém dni, jinak také dni Downova syndromu, v Opavě.

Ponožky patami k sobě do tvaru X vytvoří symbol poruchy chromozomu. Protože je to chromozom 21. a navíc ztrojený, je jasné, proč se den Downova syndromu slaví právě 21.3.

Slaví ho i školáci v Opavě. Připravená mají i různá vystoupení. Na jednom pódiu tak budou děti s Downovým syndromem, i ty ostatní. Promíchají se i v hledišti. Nikomu to nevadí.

„Děti mají společnou radost z vystupování, ze zpívání. Je úplně stejná, není mezi nimi rozdíl. Připojilo se k nám několik škol z České republiky, máme velkou odezvu. Myslíme si, že nebudeme jediná škola, která bude slavit ponožkový den,“ popsala tradiční program Ponožkového dne organizátorka Zuzana Melecká ze Základní školy Slezského odboje v Opavě.

A jediná opravdu nebude, i když se zpíváním, cvičením a společným tancováním na pódiu je trochu výjimečná. Podle ředitele školy, která akci pořádá, Jiřího Kupky je dobré vzít si co nejpestřejší ponožky. „Protože jsou ty ponožky většinou veselé, tak tím chceme ukázat, že Downův syndrom může být taky pojímán i vesele,“ řekl.

Kdo si v úterý obleče odlišné ponožky, může poslat fotku organizátorům. Dostane se do obsáhlé školní galerie příznivců a podporovatelů - i když třeba jenom symbolicky a na dálku.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme