Jsme téměř rozhodnuti, že Svaz bojovníků za svobodu peníze od státu nedostane, řekl Stropnický

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že jeho resort už má k dispozici část analýzy situace v Českém svazu bojovníků za svobodu. Připustil, že svaz už od státu žádné peníze nedostane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český svaz bojovníků za svobodu opouští další osobnosti

Český svaz bojovníků za svobodu opouští další osobnosti | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Současná situace ve svazu je důsledkem nesouladu mezi vedením a členy. Dobrá situace podle Stropnického nepanuje ani v některých místních organizacích.

Stropnický tvrdil, že pomoc ministerstva Českému svazu bojovníků za svobodu není příliš velká. „My poskytujeme svazu spíše věcné plnění, jako nosiče věnců, čestnou stráž, vojenskou hudbu a prostory,“ řekl Stropnický v rozhovoru pro Český rozhlas Plus. Svaz ale za posledních deset let dostal od ministerstva na dotacích více než pět milionů korun.

Ministerstvo financí prošetří Svaz bojovníků za svobodu. Nemáme důvod být nervózní, vzkazuje vedení

Číst článek

Dalších dotací se už ale svaz nemusí dočkat. „Jsme už podstatě rozhodnuti, že už nebudeme tak kolegiální a finance svazu neposkytneme,“ řekl. Podle ministra není možné, aby organizaci opouštěly významné osobnosti a aby svaz někoho vylučoval kvůli jeho názorům. Podobného názoru je prý také ministr financí Andrej Babiš (ANO), takže je možné, že svaz přijde o veškeré dotace.

Bývalí členové, kteří vystoupili z Českého svazu bojovníků za svobodu, plánují založit nová sdružení, kterému slíbil Stropnický pomoci. „Rozhodně se s těmito lidmi sejdeme a budeme se snažit je založení nových organizací podpořit,“ řekl ministr. Připustil, že by se mohlo jednat o finanční pomoc.

Český rozhlas Plus Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme