Kandidaturu Drahoše politici přivítali. Ovčáček ho nazval 'fíkusem'

Předsedové většiny parlamentních stran přivítali oznámení kandidatury Jiřího Drahoše na prezidenta republiky. Bývalý předseda Akademie věd ČR by se mohl dočkat přímé podpory od Starostů a nezávislých (STAN). Navrhnout ji chce jejich předseda Petr Gazdík. Za zatím nejlepší volbu Drahoše označil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Drahoš

Jiří Drahoš | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

"Z těch, kteří zatím svoji kandidaturu oznámili, by měl pan profesor Drahoš zcela jistě naši preferenci," řekl Kalousek. Dodal ale, že strana ještě čeká, zda svou kandidaturu neoznámí ještě někdo jiný. "Já osobně bych si strašně moc přál, kdyby ji oznámil Petr Pithart," dodal. Pithart zatím svou kandidaturu vylučuje.

Drahošovu kandidaturu přivítal Gazdík. "Jiří Drahoš bude určitě důstojným soupeřem Miloše Zemana. Prokázal, že umí řídit významnou instituci jakou je Akademie věd a umí lidi spojovat. To je významná deviza pro kandidáta na prezidenta republiky,“ řekl pro Radiožurnál. Dodal, že svému hnutí doporučí, aby Drahošovu kandidaturu podpořilo. "Budu o tom jednat i s naším partnerem KDU-ČSL," dodal šéf STAN. Starostové a lidovci utvoří před volbami společnou koalici s jedním názvem, logem i programem.

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek uvítal, že se okruh kandidátů rozšířil. "KDU-ČSL zatím vlastního kandidáta nechystá. O podpoře pro kohokoli je ještě předčasné mluvit," poznamenal.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš označil Drahoše za seriózního člověka. "Pan Drahoš nestojí o podporu žádné strany ani hnutí, což potvrdil i jeho mluvčí. Hnutí ANO na toto téma čeká interní referendum, naší prioritou jsou sněmovní volby," sdělil Babiš.

"Pro mě je to určitě velmi zajímavý kandidát, seriózní člověk, odborník, vědec, kultivovaná osobnost. Já si myslím, že je to rozhodně člověk, který obohatí tu nabídku, která zatím tedy je nepříliš široká,“ doplnil pro Radiožurnál místopředseda hnutí a ministr životního prostředí Richard Brabec

Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že Drahoš je "jistě důstojný prezidentský kandidát". "ODS představí včas vlastní postup při prezidentské volbě, do té doby nebudeme žádná jména komentovat," dodal.

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik vidí Drahoše jako kandidáta s reálnou šancí na úspěch. „Aniž bych vyslovoval podporu nebo nepodporu, je to jeden z možných kandidátů, kteří by mohli mít reálnou šanci oslovit občanstvo. Jako předseda Akademie věd prokázal, že je to člověk širokého rozhledu,“ řekl Radiožurnálu.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka není kandidatura Drahoše žádné velké překvapení. Na twitteru uvedl, že bývalého šéfa Akademie věd "nadšeně podporují" média i politické strany, jmenoval opoziční TOP 09 a okolí předsedy sociálních demokratů, premiéra Bohuslava Sobotky. "Přímá volba prezidenta republiky bude o výběru mezi kandidátem občanů naší krásné země a kandidátem médií, který je umělým produktem PR," napsal Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman oznámil pokus obhájit prezidentský mandát svým příznivcům 9. března na Hradě. Později řekl, že na své protikandidáty nebude útočit a že s nimi také nepůjde do žádných předvolebních debat. Zeman má nyní každý týden svůj pravidelný pořad v televizi Barrandov.

Dalším z uchazečů o prezidentský úřad je i textař a podnikatel Michal Horáček. Serveru Info.cz řekl, že Drahoš bude kandidátem politických stran a podporu jim také bude muset vrátit. Horáček chce na svou podporu získat 150 tisíc podpisů, kampaň si zaplatí sám, řekl serveru.

Stejně jako ANO i sociální demokracie chce vybrat kandidáta ve stranickém referendu. Minimálně část sociálních demokratů má blízko k Zemanovi, část se ale proti jeho podpoře staví. "Myslím si, že je dobře, že postupně vzniká poměrně široké pole kandidátů, ze kterého si budou moci lidé vybírat. Sociální demokracie byla stranou, která zavedla přímou volbu prezidenta. Myslíme si, že je to tak dobře a že lidé sami zváží, kdo je nejvhodnějším kandidátem,“ uvedl pro Radiožurnál místopředseda ČSSD Jan Hamáček. Například ministr vnitra a první místopředseda strany Milan Chovanec řekl, že Zemana podpoří.

03831585.jpeg
Prezidentův mluvčí Ovčáček napsat během krátké doby několik tweetů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme