Kardinál Vlk bude pohřben v sobotu v katedrále sv. Víta. Mši povede arcibiskup Duka

Pohřeb kardinála Miloslava Vlka se bude konat v sobotu 25. března v 11.00 v pražské katedrále svatého Víta. Tělo zesnulého bude vystaveno ve čtvrtek a v pátek. V neděli to řekl mluvčí pražského arcibiskupství Stanislav Zeman. Kardinál Vlk zemřel v sobotu ve věku 84 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Miloslav Vlk na archivním snímku z května 2012

Kardinál Miloslav Vlk na archivním snímku z května 2012 | Zdroj: ČTK

Sobotní zádušní mši bude sloužit arcibiskup Dominik Duka. Mluvčí arcibiskupství očekává, že na pohřeb kardinála Vlka dorazí další kardinálové a biskupové přinejmenším z okolních zemí a také z náboženského Hnutí fokoláre, k němuž se kardinál Vlk hlásil.

Arcibiskupství zatím neurčilo, kde bude tělo zesnulého kardinála před pohřbem vystaveno. V úvahu připadá budova pražského arcibiskupství nebo Chrám svatého Víta. Jednání s Kanceláří prezidenta republiky o této věci zahájí zástupci arcibiskupství v pondělí.

Ostatky kardinála Miloslava Vlka budou po pohřbu uloženy v arcibiskupské kapli svatovítské katedrály, uvedl Zeman. Arcibiskupská kaple je jedinou kaplí nové části katedrály s ostatky pražských arcibiskupů minulého století. Jsou v ní uloženy například ostatky kardinálů Františka Tomáška (1899-1992) a Karla Kašpara (1870-1941).

Miloslav Vlk se narodil se 17. května 1932 v Líšnici na Písecku. V roce 1968 byl vysvěcen na kněze. Po deseti letech mu ale komunisté odebrali tehdy požadovaný státní souhlas k výkonu kněžského povolání. Vlk pak sloužil mše tajně v malých skupinách věřících. Ač vzděláním historik, archivář a teolog, byl z politických důvodů nucen živit se jako myč oken.

Na začátku 90. let byl Vlk jmenován biskupem v Českých Budějovicích, poté se na jaře 1991 stal hlavou českých katolíků. Od října 1994 byl kardinálem. Úřadu pražského arcibiskupa se ujal 1. června 1991, jeho rezignaci přijal papež v únoru 2010.

V posledních měsících Vlk trpěl rakovinou plic, kterou u něj lékaři diagnostikovali po kardinálově částečném kolapsu na Štědrý den loňského roku. Nemoci podlehl v sobotu dopoledne v Praze.

Lítost nad úmrtím kardinála Vlka vyjádřila řada českých politiků a osobností veřejného života. Papež František poslal pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi v souvislosti s Vlkovým úmrtím soustrastný telegram.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme