Kardinál Vlk má rakovinu plic. Jsem na správné cestě, odejít ‚tam‘ je to nejsprávnější řešení, řekl arcibiskup

Čtyřiaosmdesátiletý kardinál a emeritní arcibiskup pražský Miloslav Vlk má rakovinu plic, která mu metastázovala do kostí. Kardinál přijal špatnou zprávu klidně. Nyní ho čeká chemoterapie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Miloslav Vlk byl hostem moderátorky Heleny Šulcové

Kardinál Miloslav Vlk byl hostem moderátorky Heleny Šulcové | Foto: Prokop Havel

Lékaři diagnostikovali tumor plic s metastázemi do kostí po Novém roce, kdy podstoupil celotělové PET CT vyšetření a bronchoskopii. Podle prohlášení, které zveřejnil na svých internetových stránkách, přijal zprávu v klidu.

„Byl to on, kdo je podepíral a ujišťoval, že je na správné cestě, protože už vícekrát se mu zdálo, že odejít ‚tam‘, je to nejsprávnější řešení,“ píše se ve zprávě. Minulý pátek byl propuštěn do domácího ošetřování, kde čeká na stanovení chemoterapie.

Kardinál Miloslav Vlk strávil Vánoce v nemocnici. ‚Zatmělo se mi v očích a cítil jsem závratě‘

Číst článek

Zdravotní stav kardinála se začal zhoršovat na jaře minulého roku. Podle lékařů šlo o projevy degenerace opěrného aparátu. Lázeňské léčení, které kvůli tomu podstoupil, jeho stav ještě zhoršilo. Nejhorší byla bolest a otok levého ramene.

Na Štědrý den, kdy měl sloužit mši ve farnosti Praha Vinoř, musel být hospitalizován. Bolesti ale neustávaly i přes veškerou terapeutickou péči.

Miloslav Vlk se narodil 17. května 1932 v jihočeské Líšnici. Po maturitě nesměl dál studovat, přesto se mu podařilo vystudovat archivnictví i teologii. Jeho způsob kázání se ale nelíbil jeho komunistickému vedení státu, proto od roku 1978 nesměl vykonávat kněžskou službu. Pracoval jako umývač výkladních skříní a archivář.

V roce 1990 byl jmenován českobudějovickým biskupem a o rok poději pražským arcibiskupem a českým primasem. 26. listopadu 1994 ho papež Jan Pavel II. jmenoval kardinálem. V roce 2010 odešel z vedení církve kvůli překročení věkové hranice pro odchod do důchodu. Je nositelem řady ocenění. V roce 2002 mu prezident Václav Havel propůjčil řád Tomáše Garrigua Masaryka za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme