Kauza kolem knihy o islámu jde znovu před soud, žalobci se odvolali

Odvolání v případu knihy Základy tauhídu ve středu projedná pražský městský soud. Žalobci nesouhlasí s verdiktem, kterým soud v září zprostil viny Vladimíra Sáňku - exšéfa Muslimské obce v Praze. Podle obžaloby měl vydat publikaci, která šíří nenávist k neislámským náboženstvím a demokracii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Sáňka

Vladimír Sáňka | Foto: Martin Svozílek

Soudce Vladimír Hermann v září neuznal argumentaci policie a státního zastupitelství, že salafismus, který měla kniha Základy tauhídu propagovat, je hnutí. "V souladu se stanoviskem Nejvyššího soudu, že antisemitismus je ideologie a vydání Mein Kampfu není trestné," řekl tehdy Hermann.

Protože trestní zákoník nepostihuje ideologii, ale pouze hnutí, nebylo podle Herrmanna možné vyhovět návrhu žalobkyně, která pro Sáňku požadovala tříletou podmínku s čtyř až pětiletou zkušební dobou.

Soud osvobodil exšéfa pražské muslimské obce v kauze kontroverzní islámské knihy

Číst článek

Státní zástupkyně Zdeňka Galková, která pro Sáňku navrhovala podmíněný trest, se ale na místě odvolala. „Nesouhlasím s názorem soudu, že salafismus je pouze ideologie," dodala.

Vladimír Sáňka od počátku tvrdí, že žalobci obsah knihy jen špatně pochopili. Osvobozující verdikt přivítal. V opačném případě by prý byl odsouzen za své přesvědčení.

Celý případ začal předloni v dubnu v pražských muslimských centrech. Těsně před pátečními modlitbami tam policisté zadrželi asi dvacítku lidí. Obžaloba ale nakonec mířila jen na Vladimíra Sáňku, a to ze zločinu založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Bilal Philips, autor knihy Základy tauhídu - Islámský koncept boha, nesmí do některých západních zemí. Kniha je v některých státech také zakázána. Podle tuzemské výroční zprávy o extremismu vydávané ministerstvem vnitra kniha propaguje salafijský směr islámu, který hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme