Kauza Mostecké uhelné míří k soudu. Policie chce obžalovat pět exmanažerů

Protikorupční policie navrhla obžalovat po několika letech vyšetřování aktéry rozsáhlé kauzy Mostecké uhelné společnosti (MUS). Před soud chce postavit kvůli podezření z tunelování a podvodného ovládnutí společnosti pět bývalých manažerů a z přijetí úplatku podezírá bývalého náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkoru. Žalobce se nyní seznamuje se spisem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velkolom ČSA

Velkolom ČSA | Foto: Jan Bachorík

Původně bylo obviněno v kauze osm lidí. Šestý z manažerů, miliardář Luboš Měkota, však v roce 2013 zemřel. Stíhání bývalého lobbisty a obchodníka se zbraněmi Pavla Musely obviněného z podplácení žalobce v květnu přerušil ze zdravotních důvodů.

„Spis byl předložen státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Návrh je podán v celém rozsahu sděleného obvinění. V této chvíli státní zástupce podrobně studuje spisový materiál a rozhoduje o tom, zda bude ve věci podána obžaloba,“ uvedl Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

S ohledem na rozsah spisového materiálu, který čítá přes 100 tisíc listů, zatím nedokáže odhadnout, kdy rozhodnutí padne. Očekávat se dá v prvních měsících příštího roku.

Kauzou se policie zabývá řadu let. V červnu 2012 byli bývalí manažeři a vlastníci dolů Antonín Koláček, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Oldřich Klimecký a Petr Kraus obviněni ze zneužití informace a postavení v obchodním styku.

150 milionů dolarů

Podle policie z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Policie je viní také z podvodu při privatizaci této firmy v roce 1999, údajně způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun. Obviněn byl s nimi i Luboš Měkota, který však v roce 2013 zemřel. Někdejší šéfové MUS od počátku trestní stíhání odmítají.

V roce 2013 byli v souvislosti s kauzou obviněni také bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora a zbrojař Pavel Musela. Sýkora je obviněn z přijímání úplatku a Musela byl stíhán kvůli podplácení. Žalobce již dříve uvedl, že jejich stíhání souvisí s rozhodováním vlády o prodeji akcií MUS.

Podle Šeredy délku vyšetřování ovlivnila časová náročnost získávání důkazů ze zahraničí. „Klíčovým bylo zajistit důkazy z cizích zemí, ze Švýcarska, z ostrovů Man a z Lichtejnštejnska. Jsou to země, se kterými je obecně spolupráce komplikovaná. Procedury v těchto zemích, které musejí být splněny, aby mohly být důkazy předány, jsou velmi zdlouhavé. Poté musely být tyto materiály přeloženy a vyhodnoceny,“ vysvětlil žalobce.

Soudní proces ve Švýcarsku

Případem se zabývá také švýcarská justice. Soud v Bellinzoně na podzim roku 2013 za podvody a praní špinavých peněz nepravomocně potrestal manažery nepodmíněnými tresty vězení od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců. Bývalí manažeři se proti verdiktu odvolali.

Kroky švýcarské strany sleduje i česká justice. Muži totiž nemohou být současně souzeni v obou zemích ze stejných porušení zákona, záležet tedy bude na tom, který ze soudů ve věci rozhodne rychleji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme