Kauza Severozápad: vyšetřovatelé obstavili obviněným peníze na účtech a desítky nemovitostí

Vyšetřovatelé v kauze dotačních podvodů ROP Severozápad postoupili do další fáze: začali obstavovat majetky obviněných. Zpravodajský web Českého rozhlasu zjistil, že plomba zatím přistála na jednačtyřiceti nemovitostech podnikatele a někdejšího vlivného straníka severočeské ODS Daniela Ježka. Zablokovaný majetek má i advokát Aleš Dostál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Ježek

Daniel Ježek | Zdroj: ČTK

„Zaplombování: 15. 12. 2016 11.05. Vyhotovitel listiny: Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ stojí v čerstvé poznámce u čtyř desítek nemovitostí, jejichž vlastníkem či spoluvlastníkem je Daniel Ježek. A ten je, jak je již všeobecně známo, od úterý viněn z dotačních podvodů na severu Čech.

Těch pár slov v katastru nemovitosti znamená, že vyšetřovací tým mu zablokoval majetek, aby jej na poslední chvíli nepřevedl na své blízké a tím jej nevyvedl z dosahu úřadů.

Kauza ROP: Doplatili jsme na spolupráci s ODS. Nejde o problém ČSSD, ale konkrétních lidí, řekl Sobotka

Číst článek

"Těsně po výslechu došlo k předání usnesení o zajištění majetkových hodnot. Ke konkrétním částkám se vyjadřovat nebudu. Zajišťovaly se nemovitosti a peněžní prostředky na účtech," potvrdil informaci advokát podnikatele Ježka a exsenátora Nováka Michael Kis.

Policejní plomba přistála i na nemovitostech Daniela Ježka. | Foto: repro

Jak je možné zjistit při hlubším ponoru do registru majetků, Ježek není jediným. Plomba visí už také na nemovitosti advokáta Aleše Dostála. Konkrétněji: vrchní žalobci nechali obstavit jeho byt v centru Ústí nad Labem.

Jestli obstavili majetek všem ze čtyřiadvaceti obviněných, nelze v tuto chvíli s určitostí zjistit. „Další procesní úkony v této fázi vyšetřování nekomentujeme,“ reagovala na přímý dotaz Lenka Bradáčová, šéfka vrchních žalobců.

Navíc: někteří obvinění, například někdejší šéf ŘSD v Ústeckém kraji Renné Komínek, mají trvalé bydliště vedeno v domě, který je napsán na příbuzné.

'Návrat Nováka? Nevím'

Bez zajištění jsou v tuto chvíli i majetky exsenátora a pravomocně odsouzeného korupčníka Alexandra Nováka. Totiž: policie mu stále nepředala usnesení o zahájení trestního stíhání. „Dosud není obviněn, protože není na území České republiky, což policie ví," uvedl Kis.

Informaci, kdy se Novák vrátí, prý nemá. "Mluvil jsem jen s jeho manželkou, a to před policií. Jakési termíny tedy policejní orgán slyšel, ale neřekli mi, jestli si přejí, aby se v nich pan Novák dostavil, či ne. Pan Novák sám žádal o vyslechnutí a dostavení se,“ doplnil Kis. Novák přitom spoluvlastní část nemovitostí společně s Ježkem.

Alexandr Novák | Foto: Fotobanka Profimedia

Policie už vyčíslila škodu v kauze ROP Severozápad na 13,9 miliardy korun. Za mimořádně vysokou ji označil soudce ústeckého okresního soudu Martin Majchrák, který v noci na čtvrtek poslal Ježka do vazby z obav, že by mohl ovlivňovat svědky. Vyšetřování se týká už prvopočátků operačního programu, který reálně začal rozdělovat dotace v roce 2008.

Protože si Alexandr Novák nemohl fyzicky převzít usnesení o zahájení trestního stíhání, obviněn je pouze formálně, řekl Právu jeho advokát Michael Kis. Deník také zjistil, že se Novák v lednu vzdal českého občanství.

Policie v souvislosti s evropskými dotacemi z ROP Severozápad obvinila 24 lidí z poškozování zájmů EU a dalších trestných činů. Velkou část z nich tvoří hodnotitelé projektů. Mezi obviněnými jsou také nynější předseda krajské ČSSD v Karlovarském kraji a starosta Chebu Petr Navrátil, dva bývalí náměstci karlovarského hejtmana Jakub Pánik, Miloslav Čermák nebo Petr Horký, který byl náměstkem hejtmana a místostarostou Mariánských Lázní (všichni ČSSD).

V kauze ROP poslal soud do vazby vlivného podnikatele a bývalého člena ODS Ježka

Číst článek

Radek Kedroň, Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme