Kdo jsou noví ministři? Připomeňte si Ludvíkovy ‚kulichy‘ a Chvojkovo vykroužkování

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD v pátek oznámil, které ministry ze své strany se rozhodl vyměnit. Šéfa resortu zdravotnictví Svatopluka Němečka má vystřídat Miloslav Ludvík, ředitel největšího zdravotnického zařízení v zemi - Fakultní nemocnice Motol. Post ministra pro lidská práva zase od Jiřího Dienstbiera převezme poslanec Jan Chvojka. Přečtete si, co mají noví členové vlády za sebou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloslav Ludvík a Jan Chvojka (koláž)

Miloslav Ludvík a Jan Chvojka (koláž) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: ČTK

Ludvík se narodil v roce 1963, je ženatý a má tři dcery. V roce 1987 vystudoval obor ekonomika zahraničního obchodu na Fakultě obchodní Vysoké školy ekonomické v Praze. O osm let později i práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy. V roce 2003 získal i titul MBA z Prague International Business School.

Změny ve vládě: Němečka nahradí ředitel FN Motol Ludvík, Dienstbiera poslanec Chvojka

Číst článek

V současné době zastává několik pozic. Od roku 2000 je ředitelem Fakultní nemocnice v Motole, zároveň působí jako zastupitel hlavního města Prahy (od 2002), předseda finančního výboru pražského magistrátu (od 2014) a zastupitel a radní Prahy 13 (od 2014).

Miloslav Ludvík je od roku 1990 členem sociální demokracie. Před dvěma lety vedl pražskou kandidátku strany v komunálních volbách, od prosince 2014 je předsedou pražské organizace strany a je také členem předsednictva strany s poradním hlasem.

Svou kariéru začínal ve farmaceutickém průmyslu, nejprve v podniku Spofa (1987 až 1988), poté se věnoval obchodu s léky v Chemapolu (1989 až 1991), mezi roky 1991 a 1994 působil v české pobočce britské farmaceutické firmy Wellcome East Europe a poté vedl českou pobočku kanadské společnosti Apotex.

Korupce a ‚kuliši‘ na videu

Před nástupem do čela motolské nemocnice byl v letech 1998 až 1999 výkonným ředitelem firmy ČS Factoring, která se věnuje správě pohledávek.

V únoru 2011 vzbudilo pozornost video, které se objevilo na internetu, na kterém Ludvík mluvil o korupci při výběrových řízeních a významných pacientech neboli „kuliších", díky nimž nemocnice prý dostává také peníze.

Následně provedlo ministerstvo zdravotnictví v Motole kontrolu veřejných zakázek, která ale nezjistila žádná závažná pochybení. Ludvík také řekl, že záznam byl účelově sestříhán, únikem nahrávky se zabývala i policie, ta ale případ v září 2011 odložila.

Ludvíkem řízená nemocnice je největší zdravotnické zařízení v zemi, ročně hospodaří se zhruba 7,8 miliardy korun, za rok 2015 vykázala zisk téměř tři miliony korun.

Chvojku do sněmovny vyneslo kroužkování

Jan Chvojka, který se má stát novým ministrem pro lidská práva, se narodil v roce 1980 a je ženatý. V roce 2004 vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a o pět let později získal titul JUDr. na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

V současné sobě působí jako poslanec za ČSSD (od 2010), zastupitel města Chrudimi (od 2014) a zastupitel Pardubického kraje (od 2016). Členem ČSSD je od roku 2007. Do Poslanecké sněmovny byl poprvé zvolen v roce 2010 až z 19. místa kandidátky a pak znovu v roce 2013.

Před vstupem do sněmovny pracoval jako právník na Odboru strategického rozvoje kraje a evropských fondů Krajského úřadu Pardubického kraje.

Ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera z ČSSD (vpravo) vymění na jeho postu stranický kolega, poslanec Jan Chvojka | Foto: ČTK Michal Krumphanzl

Chvojka na sebe ve sněmovně upozornil mimo jiné jako předkladatel nedávno přijatého ustanovení zákona o střetu zájmů, který ministrům přikazuje do dvou měsíců od nástupu do kabinetu ukončit provozování televize a rozhlasu nebo vydávání periodického tisku, případně společnost opustit. Pokud by z firmy neodešel, ztratil by v ní hlasovací práva.

Loni v listopadu dal Chvojka podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli vystoupení skupiny Ortel, jejíž texty jsou často zaměřeny proti menšinám, v přímém přenosu udílení cen Český slavík. Vysílací rada ale neshledala na účasti kapely nic nezákonného a v prosinci oznámila, že se jím nebude dále zabývat.

Do Poslanecké sněmovny se v roce 2010 dostal díky tehdejšímu masivnímu „kroužkování". V Pardubickém kraji totiž kandidoval až na posledním 19. místě, preferenční hlasy jej ale vynesly na druhé místo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme