Když má ANO sněm. Kroužkování, posilování moci, došlo i na 'krev, pot a slzy'

O víkendu se konal celostátní sněm hnutí ANO. Politici přitom měli poměrně nabitý program. V sobotu hnutí volilo předsedu. Tím se podle očekávání stal dosavadní šéf ANO Andrej Babiš. V neděli si pak ANO zvolilo i zbývající členy vedení – své předsednictvo přitom rozšířilo, zvýšilo počet místopředsedů i počet řadových členů předsednictva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš představuje na sněmu hnutí ANO vizi 2035 pro Českou republiku

Andrej Babiš představuje na sněmu hnutí ANO vizi 2035 pro Českou republiku | Zdroj: ČTK

„Snížíme daně lidem s příjmy do 113 tisíc.“

Vždyť za první republiky jsme měli větší produktivitu práce, než v Německu. Byli jsme průmyslovými lídry Evropy. A na tu špičku Evropy se musíme vrátit. Udělejme Českou republiku znovu skvělou," pronesl Andrej Babiš ve svém úvodním projevu na sněmu ANO. Částečně si tak vypůjčil slova amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Dále se Babiš v úvodu sněmu opřel o daňovou revoluci, kterou představila sociální demokracie. Ta by chtěla zvýšit daně lidem s příjmy nad 50 000 korun hrubého, na které dosahují vysoce kvalifikovaní lidé jako například lékaři. Podle šéfa ANO ale návrh ČSSD zvyšuje napětí ve společnosti. Místo toho chce snížit daně zaměstnancům s příjmem do 113 000 korun a u ostatních ponechat stejné.

Předsedové sněmovních stran ale Babišovy návrhy obratem zkritizovali. „Může to být marketingový tah,“ dodal například Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL

Staronový předseda Babiš: Nemám 100 %, jsem šťastný

Jedním z hlavních úkolů pražského celostátního sněmu hnutí ANO bylo zvolit si svého předsedu. Tím se podle očekávání opět stal Andrej Babiš. Před dvěma roky dostal Babiš celých 100 % hlasů. Nyní ale delegáti vyslyšeli jeho přání, aby pro něj nehlasovali úplně všichni. Z 210 delegátů, kteří se volebního sjezdu účastnili, odevzdalo platný hlas 206 z nich. Pro ministra financí ve výsledku hlasovalo 195 členů ANO, tedy 94,6 procent. „Nemám sto procent, jsem šťastný," sdělil po svém zvolení Babiš.

Méně ministerstev a méně poslanců. Máme konkrétní představu o programu, řekl Babiš před sněmem ANO

Číst článek

V průběhu sněmu se pak opakovaně vymezoval proti některým tvrzením svých kritiků. "My jsme stále označováni za hnutí jednoho muže, že já jsem diktátor a všechno diktuju. Ať mi někdo řekne, co jsme udělali nedemokratického jako hnutí," sdělil předseda ANO.

Zakroužkujte mě i ostatní. Nebo ne?

„Proč vlastně o tom, jestli budu ve sněmovně, má rozhodovat pořadí na kandidátce a ne preferenční hlasy našich voličů? Proto jsem se rozhodl, pokud mi dáte důvěru, že budu ve Středočeském kraji kandidovat jako úplně poslední. Ať lidé sami rozhodnou, jestli mě budou chtít ve sněmovně, nebo ne,“ řekl na sobotním setkání Andrej Babiš. „Stejně tak by si mohli důvěru otestovat i někteří naši poslanci,“ dodal.

Už v neděli ale Babiš své výroky lehce poupravil.

Babiš na sněmu ANO, 2017 | Foto: Český rozhlas

Posílení moci šéfa ANO: může škrtat v kandidátkách

Na úvod druhého jednacího dne schválil celostátní sněm ANO změnu stanov hnutí. Posílil tak pravomoci předsedy. Změna mu mimo jiné umožňuje zasahovat do kandidátek hnutí pro volby na všech úrovních samosprávy. Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací. Požadavek na tuto úpravu pravomocí šéfa hnutí podle místopředsedkyně Jaroslavy Pokorné Jermanové vyšel zdola, z členské základny

Předseda, 1. místopředseda a místopředsedové hnutí ANO | Foto: Václav Štefan

Druhým mužem ANO zůstává Jaroslav Faltýnek

Celostátní sněm hnutí ANO si v neděli zvolil i zbývající členy vedení. Prvním místopředsedou se stal opět Jaroslav Faltýnek. Ten získal v prvním kole 142 z 205 platných hlasů. V souboji tak porazil středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, která získala 59 hlasů.

Babišova reakce na návrh ČSSD: snížíme daně lidem s příjmy do 113 000, u ostatních se nezmění

Číst článek

„Věřím, že budeme všichni dál tvořit tým, který vyhraje letošní parlamentní volby,“ řekl po svém zvolení Faltýnek. „Určitě nejsem tak urputný jako pan předseda Babiš, ale to neznamená, že nemám tah na branku. Nám jde o společnou věc - vrátit politice smysl a rozum," dodal.

„Bude krev, pot, slzy“

Místopředsedy hnutí ANO se nově stali ministr životního prostředí Richard Brabec a obrany Martin Stropnický. Funkce obhájili středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a brněnský primátor Petr Vokřál. Další tři uchazeči o místopředsednické funkce na celostátním sněmu ANO neuspěli. „Bude krev, pot, slzy a já je budu cedit s radostí," uvedl bezprostředně po vyhlášení výsledků hlasování Brabec.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme