Kominíci varují před potulnými 'kolegy'. Využívají důvěřivosti lidí a vnucují předražené služby

V Moravskoslezském kraji se objevují firmy, které zneužívají poptávku po kominických službách. Při revizi i kontrolách komínů a kotlů zkoušejí domkaře přesvědčit, že potřebují novou komínovou vložku. Podle odborníků ale často jen chtějí využít důvěřivosti lidí, kterým vnucují předražené opravy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nechat si komín prohlédnout a vyčistit odborníkem je nezbytné i v případě, že topíte plynem

Nechat si komín prohlédnout a vyčistit odborníkem je nezbytné i v případě, že topíte plynem | Foto: Wikimedia Commons, Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, Konrad Lackerbeck

„Ježíš Maria, nějací z toho letáku ne? Nepotřebujete vložku, to říkají všem, že ji potřebují.“ Tak reagoval cechmistr krajské pobočky Společenstva kominíků České republiky Tomáš Kočička na dotaz paní Evy, které zástupci jedné z firem zkoušeli vnutit novou komínovou vložku.

Pro ženu z Ostravice to bylo velké překvapení, protože na ni působili jako odborníci: „Měla jsem pocit, že jsou opravdu zkušení. Dokonce se se mnou bavili takovým stylem, že jsem si myslela, že jsou dobří.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Krajské společenstvo kominíků varuje před firmami, které zneužívají důvěřivosti domkařů

„I mi vysvětlili, že mám špatně zaústěný kouřovod. Ani mě nenapadlo, že by na tom mohlo být něco špatného,“ dodala paní Eva.

Jak ale upozorňuje kominický cechmistr Tomáš Kočička, zdání v tomto případě klame. „Případů bylo vícero. Většinou tedy v okrese Bruntál, kde působím. Většinou se to řešilo se stavebním úřadem a vždy museli závady odstranit. Pokud kominík odvede práci špatně, může dostat pokutu až 50 tisíc korun,“ vysvětlil Kočička.

I proto radí všem domkařům, aby se vyhýbali potulným kominíkům, kteří se chtějí vloudit k nim domů.

„Dobrý kominík se nikam nevnucuje, prostě čeká, až ho zavoláte. Jakmile se k vám někdo vnucuje, je to špatně. To jsou ti podomní prodejci. Všechno tohle je stejná sorta lidí,“ dodal Kočička.

Ověřené řemeslníky, kteří lidem provedou kontrolu i revizi komína a kotle, lidé najdou v seznamu Společenstva kominíků České republiky.

Stanislav Janalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme