Konec kožešinových farem nejistý. Lidovci jsou 'negativní', pro KSČM není prioritou, TOP 09 čeká vášnivou diskusi

Poslanci chtějí zakázat kožešinové farmy. První čtení návrhu zákona proběhne 8. listopadu. Jeho schválení ale zřejmě nebude snadné. S návrhem totiž nesouhlasí většina lidovců a pro komunisty není prioritou. Podle průzkumu si zákaz farem v Česku přeje 70 procent obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lišky z kožešinové farmy v Křižanovicích.

Lišky z kožešinové farmy v Křižanovicích. | Foto: Obraz obránci zvířat

Na možné komplikace při schvalování upozornil na to server Echo24.cz. „Úspěch bude, pokud tento návrh bude zařazen k projednání, i když to žádný politický klub nemá za prioritu. Z naší frakce jsme pod ním podepsáni dva,“ řekl k tomu serveru spolupředkladatel návrhu Jiří Dolejš z KSČM.

Přesto Dolejš doufá, že by v dalším jednání mohl vzniknout kompromis, který by návrh učinil průchozím. „Například to, že nepůjde o okamžitý zákaz, ale postupný. A vysvětlit ostatním, že chov lišek opravdu není jako chov králíků a že je toto téma relevantní,“ dodal pro server.

Jiří Junek z KDU-ČSL upozorňuje na fakt, že větší část jeho klubu má k novele negativní stanovisko.

Ani Jiří Koubek z TOP 09 si není jistý hladkým průběhem projednávání. „Očekávám vášnivou diskusi mezi členy zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí. To, jaký z těchto výborů bude garančním, napoví, jaký bude osud tohoto zákona,“ řekl pro Echo24.cz.

Konec kožešinových farem v Česku? Poslanci projednají novelu, která má ochránit zvířata před týráním

Číst článek

Novela zakazuje už od začátku příštího roku zakládání nových kožešinových farem. O rok později by pak na území Česka měly skončit všechny.

Výjimkou jsou chovy králíků nebo třeba nutrií. Jejich hlavním cílem je totiž zisk masa, kožešiny jsou jen vedlejším produktem.

„Vzhledem k tomu, že zákon podepsali zástupci všech poslaneckých klubů, má podporu veřejnosti a platí to i v ostatních státech, předpokládám, že bude schválen hladce,“ uvedl pro Echo24.cz další z předkladatelů Roman Sklenák z ČSSD. Nevylučuje ale, že ho poslanci budou ve třetím čtení projednávat až v novém kalendářním roce.

Dvacet tisíc norků a lišek

V současné době je v ČR registrováno devět kožešinových farem. Ročně zpracovávají až dvacet tisíc zvířat, nejčastěji norků a lišek. Počet objektů se ale snižuje, ještě v roce 2000 jich fungovalo 26.

Jejich zákaz si přeje podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění 70 % obyvatel. Pod návrh zákona se podepsalo 50 poslanců napříč politickým spektrem včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Česká republika by se tak přidala k Velké Británii, Nizozemsku, Rakousku, Slovinsku a v Chorvatsku, kde již k zákazu chovu kožešinových zvířat došlo.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme