Koupili byste stírací los, na kterém proděláte 300 korun? Přesto naláká tisíce lidí ročně

Ročně si tisíce lidí koupí los, který láká na téměř jistou výhru v Milionovém překvapení od Sazky. Pořizovací cena jednoho losu je 500 korun, ale většina lidí z něj získá pouze 200 korun. Ministerstvo financí proto plánuje zpřísnit pravidla pro takzvané okamžité loterie – tedy například právě stírací losy, u kterých hned víte, jestli a kolik jste vyhráli. A také jestli je výhra skutečná, nebo pouze marketingový trik.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hra Milionové překvapení (ilustrační).

Hra Milionové překvapení (ilustrační). | Foto: Repro Youtube/ScratchingCardsCZ

Podle Sazky je herní systém Milionového překvapení v pořádku – a zájem o tento los před Vánocemi opět roste. „Vzhledem k tomu, jak je ten los úspěšný, tak ho lidé kupují opakovaně. Opakovaně na něm vyhrávají,“ tvrdí mluvčí Sazky Václav Friedmann.

Výhru 201 milionů si v Sazce vyzvedl muž středního věku. Měl pět účtů a působil klidně

Číst článek

Společnost už neslibuje výhru u 99,9 % losů. U nové emise uvádí téměř stoprocentní šanci, že držitel losu získá aspoň 200. Cena ale zůstala stejná, tedy 500 Kč. „V tom se nic nemění, akorát jsme trochu změnili marketingovou komunikaci losu, aby bylo přesně definováno, jaká je minimální výše výhry.“

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který se zabývá i závislostmi na hazardních hrách, ale považuje losy Milionové překvapení za eticky sporné. „Nevím, jestli je správné, když se něco nazývá 99% výhra, když je jasné, že to je prohra. Je to jenom lákadlo," míní.

Loterie, kde 99,9 % losů vyhrává? Vyzkoušejte si v interaktivní hře, jak je to doopravdy:

Systém je v pořádku, zní z ministerstva

Herní systém Milionového překvapení je ale podle ministerstva financí v pořádku. Resort ještě letos v březnu sliboval, že bude řešit problematiku definice výhry. Ta podle stávající výkladu může být nižší než vklad. Jestli se to s novým zákonem o hazardních hrách od ledna 2017 změní, zatím není jisté.

Určité změny v pravidlech pro okamžité loterie ale ministerstvo plánuje. „V současné době ministerstvo finalizuje standard pro okamžité loterie, který v souvislosti s novým zákonem o hazardních hrách zpřísní povolovací praxi,“ potvrzuje Jakub Vintrlík z Oddělení vnějších vztahů a komunikace.

Vyhrál 48 milionů, půjčovat nebude. Poker je moje zaměstnání, říká Vojtěch Růžička

Číst článek

Za rok 2015 provozovatelé okamžitých loterií na losech vydělali přes 850 milionů korun. V letošním roce bude toto číslo možná ještě vyšší. Podle Václava Friedmanna totiž zájem o stírací losy stále roste.

Podívejte se, jak velká je ve skutečnosti vaše šance, že na loterii zbohatnete:

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme