Kvůli setkání politiků s dalajlamou byla na Hradě čínská velvyslankyně, oznámil Kmoníček

Návštěvu tibetského duchovního vůdce dalajlamy v České republice řešila na Pražském hradě čínská velvyslankyně. Mluvila s ředitelem zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynkem Kmoníčkem, který ji ujistil, že Česko svoji politiku nezměnilo. Schůzku Českému rozhlasu sám potvrdil. V úterý ministerstvo zahraničí vydalo prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hynek Kmoníček

Hynek Kmoníček | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

„Česká republika je svobodná země. My nebudeme omezovat své návštěvníky ani to, kdo se s nimi setkává,“ řekl Hynek Kmoníček Českému rozhlasu.

„Nicméně je jasné, že vládní politika umožňuje členům vlády pouze něco, tedy se členové vlády budou chovat tak, jak se chovají členové vlády – to jest, že mají stejný názor jako v okamžiku, kdy souhlasili se strategickým partnerstvím s ČLR,“ dodal.

Chce se pan ministr setkat s dalajlamou? Měl by opustit vládu, napadl Ovčáček Hermana

Číst článek

Setkání s dalajlamou se zúčastnil například ministr kultury Daniel Herman z KDU-ČSL.

Prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD, předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD a předseda vlády Bohuslav Sobotka ze stejné strany následně vydali prohlášení, ve kterém uvedli, že setkání s tibetským duchovním vůdcem není výrazem změny oficiální politiky České republiky.

Podle vicepremiéra Andreje Babiše z hnutí ANO ale Herman schůzkou vztahy mezi Českem a Čínou neohrozil.

Andrea Kubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme