Lázně Luhačovice neuspěly s nárokem na ochrannou známku Vincentka

Vlastníkem ochranné známky Vincentka bude i nadále jen výrobce stejnojmenné minerálky - společnost Léčivé vody. Dnes o tom rozhodl správní soud, který zamítl žalobu Lázní Luhačovice. Firma napadla rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví, že na stejnou ochrannou známku nemá nárok. Podle soudu by se tím ale značka rozmělnila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud | Foto: Nejvyšší správní soud

V případě Vincentky jde podle soudce Nejvyššího správního soudu Jana Passera o všeobecně známou ochrannou známku. Kdyby značku používaly i Lázně Luhačovice, mohlo by to spotřebitele zmást. "Byly-li by například tímto názvem označena taxislužba, směnárna nebo něco podobného, což jsou služby, pro které ta ochranná známka byla Lázněmi Luhačovice žádána," řekl soudce.

Lázně Luhačovice argumentovaly tím, že jejich předchůdce známku Vincentka používal už na začátku 20. století. Firma si podle generálního ředitele Josefa Krůžely chtěla označení jen pojistit. "Někdo by mohl přijít a říct: Pánové, tak Vincentka je naše," dodal.

Lázně i společnost Léčivé vody, která Vincentku vyrábí, mají povolení od státu vodu využívat. Obě firmy ji prezentují pod stejným názvem a do budoucna by se na tom nemělo nic změnit.

Michal Záboj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme