Lidé se mohou s Vlkem rozloučit ve čtvrtek a v pátek. Nenoste květiny, přispějte na hospic, vzkazuje arcibiskupství

Pražské arcibiskupství zveřejnilo další podrobnosti rozloučení s kardinálem Miloslavem Vlkem. Ten zemřel v sobotu ve věku 84 let. Kardinálův pohřeb arcibiskupství naplánovalo na sobotu 25. března v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Už ve čtvrtek a pátek bude vystavena rakev s jeho tělem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kardinál Miloslav Vlk na archivním snímku z května 2012

Kardinál Miloslav Vlk na archivním snímku z května 2012 | Zdroj: ČTK

Arcibiskupství informovalo, že rakev bude vystavena ve čtvrtek v katedrále sv. Víta a to od 17 do 21 hodin. V pátek se pak lidé budou moct rozloučit v kostele sv. Benedikta na Hradčanském náměstí, kde bude rakev od 15 do 21 hodin.

Kardinál Vlk bude pohřben v sobotu v katedrále sv. Víta. Mši povede arcibiskup Duka

Číst článek

V katedrále sv. Víta se také v sobotu od 11.00 uskuteční pohřeb kardinála Vlka. Poté bude jeho tělo uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále. Sobotní zádušní mši bude sloužit arcibiskup Dominik Duka.

Arcibiskupství očekává, že na pohřeb kardinála Vlka dorazí další kardinálové a biskupové přinejmenším z okolních zemí a také z náboženského Hnutí fokoláre, k němuž se kardinál Vlk hlásil. Prvním potvrzeným hostem je německý kardinál Joachim Meissner, emeritní arcibiskup v Kolíně nad Rýnem.

Nenoste květiny, vzkazuje arcibiskupství

Ve smutečním oznámení je zmíněno, aby lidé při posledním rozloučení s kardinálem namísto květinových darů přispěli na Domácí hospic Duha v Hořicích.

O bezpečnostních opatřeních při sobotním pohřbu bude arcibiskupství teprve jednat se správou Hradu. „Samozřejmě bychom rádi udělali nějaké rozlišení, aby byl nějaký zvláštní režim pro významné hosty, rodinu a účastníky pohřbu,“ řekl generální vikář pražského arcibiskupství Zdenek Wasserbauer.

Arcibiskupská kaple je jedinou kaplí nové části katedrály s ostatky pražských arcibiskupů minulého století. Jsou v ní uloženy například ostatky kardinálů Františka Tomáška (1899-1992) a Karla Kašpara (1870-1941).

V posledních měsících Vlk trpěl rakovinou plic, kterou u něj lékaři diagnostikovali po kardinálově částečném kolapsu na Štědrý den loňského roku. Lítost nad úmrtím kardinála Vlka vyjádřila řada českých politiků a osobností veřejného života. Papež František poslal pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi v souvislosti s Vlkovým úmrtím soustrastný telegram.

ČTK, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme