Listopad přinesl jarní teploty. Padaly i staleté rekordy, nejtepleji bylo na Ostravsku

Úterní ráno bylo rekordně teplé na 56 ze 140 meteorologických stanic. Jsou mezi nimi i dvě, které fungují přes sto let. Nejtepleji bylo v Ostravě - Mošnově, kde naměřili v šest ráno 13,7 stupně Celsia. Padl tak dosavadní rekord z roku 2002, tehdy rtuť teploměru po ránu vyšplhala na 7,4 stupně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počasí, podzim, déšť

Počasí, podzim, déšť | Foto: Fotobanka Profimedia

Nezvykle teplé ráno zažili zejména v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu.

Celostátní průměr minimálních ranních teplot v úterý dosáhl 7,4 stupně, ale v Moravskoslezském a Zlínském kraji to bylo 10,3 stupně Celsia. Z těchto krajů přepisovalo tabulky 20 stanic, z toho devět stanic obsadilo čelo pomyslného žebříčku rekordů.

Kromě Mošnova bylo nezvykle teplo také v Mořkově na Novojičínsku, kde meteorologové naměřili 12,9 stupně proti 11 stupňům v roce 2002. V Lučině na Frýdecko-Místecku bylo po ránu 12,5 stupně.

Dosavadní rekordní minimální teplotu přepsaly i dvě stanice měřící déle než 100 let. V Bystřici pod Hostýnem, kde se měří 102 let, bylo 11,5 stupně. Dosavadní rekord 9,5 stupně tam zjistili v roce 2002. Na stanici Opava-Otice se měří venkovní teplota už 137 let a v úterý ráno byl o dva stupně pokořen rekord z roku 1926, který činil 9,3 stupně Celsia.

Bylo i pod nulou

Naopak nejchladněji bylo ráno v jižních Čechách, kde průměr ranních minim dosáhl 3,4 stupně. Mrzlo například ve Vyšším Brodě (minus tři stupně), v Černé v Pošumaví (minus 3,7 stupně) a nejchladněji bylo ve Volarech, kde naměřili 5,2 stupně pod bodem mrazu.

Nezvyklé teplo bylo i v pondělí, kdy padly teplotní rekordy na desítkách stanic. Teplo bylo i minulý týden v pátek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme