Zprávy → Domácí6. listopadu  2016 v 06:16  

Lyžařská sezona se blíží. Přečtěte si, jak správně na zimu připravit běžky

Běžecké lyžování (ilustrační foto) - Foto:  Stux, CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Běžecké lyžování (ilustrační foto)Foto:  Stux, CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Podle předpovědi má na českých horách začít sněžit - i amatérští běžci na lyžích už proto možná brzy vyrazí do stopy a zahájí běžkařskou sezonu. Aby byl požitek z jízdy co největší, je pochopitelně třeba mít dobře připravené lyže.

Pro lyžaře je tedy nejvyšší čas vytáhnout běžky a připravit je tak, aby se na nich dobře jezdilo. Nejlepším řešení je vzít je do servisu a svěřit je do rukou odborníkům. 

„Nejdřív zkontrolujeme skluznici a zjistíme v jakém je stavu. Případně opravíme drobné šrámy, které tam po minulé sezoně zůstaly. Lyže následně naparafínujeme a připravíme tak, aby dobře jely,“ vysvětluje servisman. 

 

Odborníka na přípravu běžeckých lyží navštívil reportér ČRo David Nyč

Vložit na svůj web

V případě, že není skluznice zničená, tak se pouze vykartáčuje, nanese se parafín a zažehlí. „Kartáčuje se proto, aby se ta kluznice provzdušnila, vyčistila a aby na ní dobře držel parafín,“ popisuje odborník na přípravu lyží. 

Svá pravidla má i nažehlení parafínu. Žehlička je nastavena na 130 stupňů Celsia a na lyži se po s ní jezdí jedním plynulým tahem tak, aby nedošlo k poškození skluznice. 

A podle čeho se má vybírat parafín? 

„Parafíny jsou rozděleny podle teploty sněhu, ale pokud si to člověk nechce zbytečně komplikovat, stačí mít jeden tvrdý parafín na zmrzlý sníh a jeden na mokrý sníh,“ říká servisman. 

Čtěte také: Lyže si vybírejte podle vašich schopností a vázání si sami neseřizujte, radí prodejce

Po nanesení parafínu je třeba počkat, aby lyže vystydla. To při pokojové teplotě trvá kolem 15 minut. 

Po vychladnutí lyží je třeba parafín odstranit – skluznice si z něj totiž vezme co potřebuje a ten zbytek je nutné dostat pryč. 

„Parafín vytrhá všechny drobné šrámy, které jsou na skluznici. V podstatě ji depiluje,“ dodává odborník. 

Autor:  David Nyč, Jakub Knoll

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace