Má pravdu Ovčáček, či dispečeři? Pozdní přílet na pohřeb prověří ministr Ťok

Zpožděným příletem českého vládního speciálu do Bratislavy na pohřeb slovenského exprezidenta Michala Kováče se bude zabývat i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček totiž přičítá zpoždění špatnému počasí a také dispečerům Řízení letového provozu ČR (ŘLP), které pod ministerstvo dopravy spadá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dan Ťok

Dan Ťok | Foto: Filip Jandourek

„Ministr Ťok tu věc prověří a o výsledku bude 21. října informovat při přijetí u prezidenta Zemana,“ řekl v pondělí deníku Právo mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold s tím, že schůzka Ťoka se Zemanem byla na 21. října naplánována už dříve a s bratislavskou kauzou nesouvisí.

Českému rozhlasu Ovčáček v pátek sdělil, že prezidentský let netradičně startoval místo z vojenského letiště Praha-Kbely z Letiště Václava Havla. „Podle informací, které zatím máme, dalo ŘLP přednost jinému letu. Prezidentský let tak musel čekat na odletové dráze,“ prohlásil Ovčáček.

Vinu na zpoždění české delegace v čele s prezidentem Milošem Zemanem ale ŘLP odmítá. Vedoucí vnějších vztahů Řízení letového provozu ČR Michal Klíma se kvůli tomu s Ovčáčkem přel i v pondělním vysílání Radiožurnálu.

Neumí pracovat s informacemi, nechápe letový provoz. Mluvčí dispečerů se pustil do Ovčáčka

Číst článek

„Pan Ovčáček nechápe systém řízení letového provozu a nepochopil ani moje slova. Říkal jsem, že absolutní přednost neexistuje,“ řekl ve vysílání Klíma s tím, že letadlo s českou delegací nebylo na pražském letišti žádným způsobem zdrženo a že při letu nepanovalo špatné počasí.

Ovčáčkovo vysvětlení zpochybnila i mluvčí bratislavského letiště Veronika Ševčíková. „Všechny lety byly vybavovány podle letových plánů. Nezaznamenali jsme žádné nestandardní povětrnostní podmínky,“ sdělila ČTK Ševčíková.

Česká delegace v čele s prezidentem Milošem Zemanem a jeho předchůdcem Václavem Klausem dorazila 13. října na pietní akt na Bratislavském hradě až v 11 hodin 44 minut. Tedy ve chvíli, kdy už kondolence končily.

ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme