Majitel Likérky Drak vypovídal před soudem. Zisky z nelegálního lihu šly Březinovým, tvrdí

Krajský soud ve Zlíně začal v pondělí projednávat další část obchodování s nelegálním lihem pocházejícím od podnikatele Radka Březiny. Obžalobě čelí sedm lidí spojených s Likérkou Drak z Chvalčova na Kroměřížsku v čele s jejím majitelem Pavlem Čanigou. Škoda způsobená státu je podle odhadů 1,29 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obžalovaný majitel Likérky Drak Pavel Čaniga vypovídal před soudem

Obžalovaný majitel Likérky Drak Pavel Čaniga vypovídal před soudem | Zdroj: ČTK

Pavel Čaniga u soudu výrobu alkoholu z nezdaněného lihu přiznal. Veškeré zisky ale podle něj inkasoval Radek Březina a jeho bratr Tomáš. V hlavní větvi kauzy lihové mafie bylo loni v prosinci nepravomocně odsouzeno osm lidí včetně bratrů Březinových.

Čaniga tvrdil, že byl jednatelem likérky, ale bez pravomocí. Pouze prý chodil po úřadech, a to po předchozích instrukcích od Březinových. O výrobě podle Čanigy rozhodoval Tomáš Březina, který podle něj určil, kolik alkoholu se prodá oficiálně a kolik bez daně.

„Peníze se dávaly Tomášovi, někdy Radkovi," uvedl Čaniga. V likérce prý zůstaly jen peníze nutné na provoz, zaměstnanci včetně Čanigy prý byli placeni od hodiny. „Někdy jsme dostali odměny, horentní zisky jsme z toho ale neměli," dodal Čaniga s tím, že měl 20 až 30 tisíc korun. Líh se skladoval v tajných nádržích, vozil se z Březinovy firmy Morávia-Chem.

Podle státního zástupce Roberta Henzela škoda na daních v letech 2003 až 2012 dosáhla nejméně 1,29 miliardy korun. V Likérce Drak se podle něj zpracovalo nejméně přes pět milionů litrů nezdaněného lihu, za léta 2011 a 2012 se navíc jeho přesné množství nepodařilo zjistit.

Čaniga ale obžalobou uvedené množství označil za nesmysl. Podle něj se zmíněné množství alkoholu na linkách ve Chvalčově nemohlo vyrobit.

Soud začal projednávat další část obchodování s nelegálním lihem. Zleva obžalovaní Pavel Čaniga a Dominik Nagye | Foto: ČTK

Kromě Čanigy před soudem stanuli i někdejší jednatelé a majitelé distribučních firem Nápoje Cyrano Dominik Nagy a Verdana Robert Sedlařík. Nápoje Cyrano podle obžaloby fungovala jako výhradní distributor Likérky Drak do dubna 2008, pak ji nahradila Verdana.

Sedlařík byl už dříve odsouzen na 5,5 roku za daňový únik a za podíl na metanolové kauze. Čaniga, Nagy a Sedlařík jsou stíháni pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Místo běžné sazby až deset let jim tak hrozí o třetinu vyšší horní hranice sazby.

Za účast na organizované zločinecké skupině jsou stíháni bývalí zaměstnanci distribučních firem Nápoje Cyrano a Verdana Tomáš Dreksler, Ladislav Kováč, Michal Rozumek a Pavel Rybář. Pokud budou uznáni vinnými, hrozí jim až deset let vězení. Hlavní líčení pokračuje výslechem dalších obžalovaných.

Soud začal projednávat další část obchodování s nelegálním lihem. Zleva obžalovaní Pavel Čaniga, Dominik Nagye, Robert Sedlařík a Tomáš Dreksler | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme