Máme důkazy o vydírání zaměstnanců, tvrdí poštovní odbory. Stávka provoz pošt výrazně neomezila

Ke stávce na České poště se připojilo zhruba sto lidí. Původně přitom odboráři oznámili, že očekávají až 6000 stávkujících, tedy pětinu všech zaměstnanců pošty. Dvouhodinovým přerušením práce od 17 do 19 hodin stávkující protestovali proti nízkým mzdám. Podle zjištění Českého rozhlasu ale stávka provoz na pobočkách příliš nepoznamenala. Odboráři však tvrdí, že mají důkazy o vydírání stávkujících zaměstnanců a chtějí na Českou poštu podat trestní oznámení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta, pošťák, poštovní přepážka

Česká pošta, pošťák, poštovní přepážka | Foto: Filip Jandourek

Stávku vyhlásily tři menší odborové poštovní svazy z devíti. Zapojili se do ní hlavně pracovníci čtyř sběrných přepravních uzlů. Před třídírnou v pražských Malešicích odboráři před desítkami stávkujících vystoupili s prohlášením, že mají k dispozici dokument potvrzující vydírání stávkujících zaměstnanců vedením České pošty.

Stávka pošťáků. Do protestu za vyšší mzdy se odpoledne zapojí každý pátý

Číst článek

Dokument prý odbory využijí u soudu, chystají trestní oznámení na zaměstnavatele. Ve čtvrtek bude podle odborářů stávka pokračovat pravděpodobně celý den. Prohlášení ocenili přítomní stávkující noční řidiči, doručovatelé i pracovníci depa potleskem, křikem a dupotem.

„Prezentace byla určená nadřízeným pracovníkům. Máme důkazy ze strany nadřízených pracovníků, kteří to rozesílali,“ řekl Českému rozhlasu odborář Filip Jankovský. Mluvčí České pošty Matyáš Vitík výhružky zaměstnancům odmítá. „Vedení samozřejmě zaměstnance nezastrašovalo,“ tvrdí Vitík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda stávkového výboru Evžen Dvorský a mluvčí České pošty Matyáš Vitík se na ČRo Plus vyjádřili k poštovní stávce

Vedení České pošty stávku považuje za nezákonnou. Podle předsedy stávkového výboru Evžena Dvorského na to ale pošta nemá právo.

„Česká pošta dosud neudělala nic v tom, aby soud, který o tom může jako jediný v této zemi rozhodnout, stávku prohlásil za nezákonnou. Pokud tady máme právo, které je v demokracii vykonatelné a platí, tak o tom rozhodne určitě soud, nikoli Česká pošta,“ řekl Českému rozhlasu Dvorský.

Instrukce k zastrašování jsou podle mluvčího pamflet

Reportérka Českého rozhlasu viděla instrukce, podle kterých mají nadřízení zaměstnancům v případě účasti na stávce pohrozit neomluvenou absencí, až i okamžitou výpovědí.

„Určitě to není žádné oficiální prohlášení České pošty, je třeba se zeptat pana Dvorského, kde tento pamflet sebral,“ řekl mluvčí pošty Vitík s tím, že se prý jedna pracovnice naopak bála jít na směnu, protože na jejím pracovišti stávkující vytvářeli neúnosnou atmosféru.

Reportérce ČRo také někteří zaměstnanci potvrdili, že na ně vedení tlačilo, aby se do stávky nezapojovali. „Neříkám, že naši zaměstnanci lžou,“ řekl k tomu Vitík, ale hned dodal:. „Sledujeme lež v přímém přenosu, a to od pana Dvorského a pana Pohla.“ (Petr Pohl je předsedou nezávislého odborového sdružení pracovníků České pošty SOS-21 – pozn. redakce.)

Na pobočkách nebylo skoro nic poznat

Stávkovalo se třeba na pobočce v Heršpické ulici v Brně, ovšem provoz tam nebyl na první pohled nijak omezen. Fronta se tvořila nejspíš kvůli zvýšenému předvánočnímu zájmu zákazníků, hlásil reportér Českého rozhlasu.

K Heršpické pobočce přísluší i Sběrný přepravní uzel Brno 02, kde stávku podpisem podpořilo asi 130 z 450 zaměstnanců. Jejich protest proběhl poklidně, do 19. hodiny nepracovali.

Bez zjevných omezení fungovala i pošta na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. Vedoucí pošty nevěděla o nikom, kdo by se chtěl ke stávce přihlásit. Podobné informace měli i jihočeské poštovní odbory. Zájem stávkovat prý v kraji nebyl.

V Ostravě u hlavního nádraží se ke stávce připojili jen symbolicky někteří technici. Před hlavní poštou v centru města byly přepážky otevřené jako v jakýkoli běžný den.

Stávkující chtěli dosáhnout zvýšení platů o 2500 korun. Pošta tvrdí, že by ji takový růst mezd ekonomicky zruinoval.

dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme