Mediální stoka kvůli zákonu o hanobení prezidenta běsní. Nevetoval bych ho, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman se staví neutrálně k návrhu zákona proti hanobení prezidenta. Pokud by byl návrh schválen, nevetoval by ho, protože se cítí být ve střetu zájmů, řekl v pátek na tiskové konferenci na závěr návštěvy Ústeckého kraje. Zeman se vyjádřil i k zavádění elektronické evidence tržeb (EET). Zmatky v něm nevidí, zákon bude hodnotit až podle jeho přínosu pro státní rozpočet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Tento zákon nemohu vetovat, protože jsem prezident a byl bych v konfliktu zájmů," řekl Zeman. Z obdobných důvodů podle vlastních slov nemůže vetovat ani protikuřácký zákon, je totiž kuřák.

Anketa mezi poslanci. Podpořili by novelu ohledně hanobení prezidenta? Ani náhodou, shodují se

Číst článek

„Jak pozoruji cvrkot kolem tohoto zákona a zejména běsnění naší mediální stoky, tak se domnívám, že minimálně do parlamentních voleb tento zákon nebude sněmovnou ani projednán," řekl v pátek prezident.

Zákon o hanobení prezidenta původně podepsalo 64 poslanců z řad KSČM, ČSSD, hnutí ANO a Úsvitu. Někteří poslanci ČSSD a ANO poté, co se od novely distancovali premiér a předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka a předsednictvo hnutí ANO, své podpisy stáhli nebo o tom uvažují. Odvolali je i zákonodárci za Úsvit.

Zákon o hanobení prezidenta bychom napadli u Ústavního soudu, řekl Kalousek

Číst článek

Za veřejné hanobení prezidenta navrhují předkladatelé až roční vězení. Chtějí doplnit také přestupkový zákon. Postih by hrozil lidem, kteří by znevážili postavení prezidenta při výkonu pravomoci.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek minulý týden vyjádřil přesvědčení, že by zákon omezil svobodu projevu, které garantuje Listina základních práv a svobod, a proto by byl protiústavní. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl, že v případě schválení zákona by jeho strana podala stížnost k Ústavnímu soudu.

Zeman: V EET zmatky nevidím

Prezident se na tiskové konferenci vyjádřil také k zavádění EET. Zeman řekl, že by si přál, aby byly výjimky z elektronické evidence tržeb (EET) specifikovány dříve, zmatky v zavádění EET ale nevidí. Zákon bude podle svých slov hodnotit podle jeho přínosu pro státní rozpočet.

Možné změny v EET, které navrhl na středeční koaliční radě ministr financí Andrej Babiš (ANO), vyvolaly ostrou politickou debatu. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Babiše kritizoval, že resort s návrhy přichází pozdě, nelíbila se mu ani forma jejich oznámení. Podle dalších kritiků doprovázejí zavádění EET zmatky.

Výjimka z EET pro živnostníky s příjmem do 250 tisíc? Strašná metoda práce Babiše, zhodnotil návrh Sobotka

Číst článek

„Já v tom zatím žádné zmatky nevidím, jedná se o konkrétní objem výjimek, pan ministr Babiš se domnívá, že babička, která prodává jablka, by neměla být zapojena online na centrální úložiště dat," řekl Zeman k návrhům ministra financí.

Dodal, že Babiše vezme za slovo, když ministr slíbil, že EET přinese jako celek do státní pokladny 18 miliard korun. „Budu hodnotit EET podle tohoto kritéria," řekl prezident.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme