Měnit ministry je nesmysl. Největší problémy máme s Dienstbierem, myslí si Babiš

Vicepremiér Andrej Babiš je s prací ministrů ze svého hnutí ANO spokojený. Měnit členy vlády 11 měsíců před volbami, jak v pátek avizoval premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, považuje za nesmysl. Babiš to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dodal také, že největší problémy má ANO s Legislativní radou vlády pod vedením Jiřího Dienstbiera z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš z ANO

Ministr financí Andrej Babiš z ANO | Foto: Filip Jandourek

„Naši ministři mají hlavní problém s Legislativní radou vlády, která je zpolitizovaná, ale neměla by být. Pan ministr Dienstbier se stal ministrem pravděpodobně proto, že podpořil pana premiéra v rámci lánského puče,“ uvedl v neděli ministr financí Andrej Babiš v České televizi.

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který zároveň řídí Legislativní radu vlády, ale Babišovo prohlášení odmítl.

„Musím se velmi ohradit proti tvrzení pana Babiše, že legislativní rada je politizována, a to z mé strany. Legislativní rada je složena ve své většině z profesorů a docentů našich právnických fakult," řekl Dienstbier České televizi.

Někteří kolegové jsou unaveni, napsal ČSSD Sobotka

Dopis sociálním demokratům, ve kterém v pátek premiér Bohuslav Sobotka oznámil záměr měnit některé ministry za ČSSD a označil marketink ANO za jednu z příčin volební prohry ČSSD, prý Babiše šokoval a nepříjemně překvapil. Obsahuje podle něj informace, které nejsou pravdivé.

Sobotka chystá výměnu ministrů, změnit chce i svůj tým. Někteří kolegové jsou unaveni, uvedl

Číst článek

Premiér spolustraníkům napsal, že ANO svou konfrontační a lživou kampaní způsobuje, že přestává fungovat politická slušnost. „Na rozdíl od Babišova hnutí chybí ČSSD téma, které by mobilizovalo voliče, a také schopnost dobře prezentovat své výsledky," uvedl v dopisu.

Podle Babiše ANO před volbami naopak pouze upozorňovalo na korupci ve vybraných krajích, ministr financí zmínil také spory, které ve vládě vedl například kvůli financování zdravotnictví. ANO tak podle něj agresivní kampaň nevedlo.

Atmosféře ve vládě podle Babiše dopis nepřidá. „Myslel jsem, že po volbách se zklidní," uvedl ke vztahům mezi vládními partnery.

Sobotka převzal protibabišovskou rétoriku, reaguje Babiš. On ani Bělobrádek ministry měnit nebudou

Číst článek

Měnit ministry necelý rok před volbami považuje Babiš za nesmysl, je to ale podle něj Sobotkovo rozhodnutí. Na adresů členů vlády za ANO pak poznamenal: „Každý máme rezervy." A dodal, že se svými ministry ale průběžně mluví. Sobotka podle něj vládní tým neřídí, nedává úkoly.

Premiér Sobotka plánuje v příštích dnech schůzky s ministry za ČSSD, změny v kabinetu chce oznámit do 10. prosince, kdy se sejde široké vedení strany. K zamyšlení se nad změnou v kabinetu doporučil i koaličním partnerům, Babiš ani šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, ale své ministry odvolávat nehodlají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme