Meteorologové vyhlásili ve Zlínském kraji smogovou situaci. Nejhůře je na Vsetínsku

Hodnota polétavého prachu v ovzduší na mnoha místech ve Zlínském kraji překročila trojnásobně limit. Proto meteorologové vyhlásili smogovou situaci. V příštích 24 hodinách neočekávají meteorologové pokles, informoval Peter Hruška z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

smog

smog | Foto: stock exchange

Nejhorší je situace na Vsetínsku. Ve Valašském Meziříčí byla v 5.00 podle meteorologů naměřena denní koncentrace polétavého prachu 179,2 mikrogramu na metr krychlový. Limit je přitom jen 50 mikrogramů. Špatně se dýchá také lidem ve Zlíně, kde ve stejném čase naměřili 104,2 mikrogramu na metr krychlový.

Limit je výrazněji překročen i v Uherském Hradišti (85,3) a Otrokovicích (73,3 mikrogramu na metr krychlový). Jen mírně nad limitem jsou koncentrace polétavého prachu v Těšnovicích u Kroměříže, kde v 5.00 meteorologové naměřili 53,7 mikrogramu na metr krychlový.

Končí vaše SPZ na liché číslo? Nesmíte do Paříže, kvůli smogu

Číst článek

Podle Hrušky je v blízké době možné vyhlášení regulace. Při ní například některé průmyslové podniky musejí omezit výrobu. Zhoršené rozptylové podmínky trápí také obyvatele Moravskoslezského kraje. V něm byla smogová situace vyhlášena v sobotu a stupeň regulace zde platí od neděle.

Při zhoršení rozptylových podmínek by lidé měli snížit fyzickou námahu venku nebo pouze krátce větrat. Jelikož se na zvýšených hodnotách významně podílejí emise z automobilů, motoristé by měli zvážit nutnost každé jízdy. Děti, nemocní a starší lidé by měli omezit pobyt venku, ostatní sportování a pobyt v zakouřených prostorách. Vhodné je posilovat imunitu přísunem vitaminů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme