Ministerské zahraniční styky jen po konzultaci se Zaorálkem, shodla se vláda po sporech o dalajlamu

Ministři budou v budoucnosti zásadní otázky zahraniční politiky konzultovat předem s ministrem zahraničí, nikoliv ho pouze informovat. Novinářům to řekl po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Dohoda je výsledkem středeční debaty kabinetu o okolnostech nedávné návštěvy dalajlamy v Praze.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby, ČSSD, Lidový dům, Lubomír Zaorálek

Volby, ČSSD, Lidový dům, Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) si stěžoval, že ho Herman o své plánované schůzce s tibetským duchovním informoval pouze několik hodin předem a dal mu tak jen minimální možnost reagovat. Ve středu uvedl, že debatu považuje za uzavřenou.

Zaorálek po svých vládních kolezích chtěl, aby slíbili, že budou dodržovat strategická usnesení týkající se zahraniční politiky. Přepis dva roky starého jednání vlády, na kterém se ministři měli dohodnout na vztazích s dalajlamou, ve středu ministři k dispozici neměli.

Podle Hermana i Zaorálka je to druhořadá záležitost. Herman novinářům řekl, že ani neví, zda záznam existuje. Nepamatuje se, v jaké režimu se jednání uskutečnilo, tedy ani to, zda byl záznam vůbec pořízen.Herman novinářům řekl, že o jeho schůzce s dalajlamou se vedla zevrubná diskuse.

„Vyhodnotili jsme situaci tak, že by bylo dobré konzultovat věci s větším předstihem. Zásadní otázky zahraniční politiky je třeba s ministrem zahraniční konzultovat, před dvěma lety jsme se dohodli na oznamování," uvedl ministr.

Strategické partnerství s Čínou

Zaorálek potvrdil, že se ministři dohodli, že s ním budou důležité otázky konzultovat. „Neumím si představit, že bych měl být příště podobným způsobem překvapován, to jsem řekl jasně, to je pro mě nepřijatelné," uvedl. Zároveň ale, jak řekl, ostatní ministry ocenil, že s ním dosud podstatné záležitosti zahraniční politiky řešili.

Vláda se podle Zaorálka také shodla, že se hlásí ke strategickému partnerství s Čínou. Situaci šéf diplomacie aktuálně považuje za uzavřenou. "Nechci to eskalovat, chci věřit, že pokud by se něco podobného mělo opakovat, že si včas řekneme, co se dá dělat," řekl.

Svoji schůzku s dalajlamou nepovažuje Herman zpětně za chybu. Naopak dění v posledních dnech, které na ni navázalo, pokládá za osobní obohacení. Před novináři v té souvislosti poznamenal, že život je rozsochatý.

'Psychoterapeutická schůzka'

„Jsem velmi rád, že debata proběhla a že si to vláda vyjasnila. Mohlo to mít charakter psychoterapeutické schůzky," komentoval jednání vlády nad tématem ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Posteskl si, že dění neprospívá zájmům českého hospodářství ani zahraniční politice. Věří, že středeční debata povede k tomu, že se podobná situace nebude opakovat.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) byla debata velmi živá. Ministři se podle něj shodli na tom, že by se neměli nepřekvapovat a měli by hledat taková řešení, která zahrnou i morální dilemata ministrů, a na druhou stranu nebudou klást bomby pod dohodnutá usnesení.

Zaorálek přirovnal Hermanovu schůzku s dalajlamou k setkání s Henleinem

Číst článek

Zaorálek ve středu uvedl, že o plánované schůzce Hermana s dalajlamou se dozvěděl několik hodin předem telefonicky, když byl v zahraničí. Herman přitom podle něj chtěl, aby o problému jednal s bývalými diplomaty Martinem Paloušem a Petrem Kolářem.

„Chtěl, abych já s nimi mluvil a abych se s nimi dohodl, aby se to změnilo. To je něco, čemu absolutně nerozumím. Ministři jsou tam (ve vládě) přece za sebe," řekl Zaorálek.

Po schůzce Hermana s dalajlamou vydali prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor prohlášení o vztazích s Čínou, ve kterém se od Hermanova postupu distancovali. Kritici prohlášení tvrdí, že je projevem vazalství Česka vůči Číně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme