Ministerstvo financí může zakazovat internetové hry. Nejde o cenzuru, rozhodl Ústavní soud

Ministerstvo financí může sestavovat seznam nepovolených internetových her, poskytovatelé připojení je pak musí blokovat. To jsou důsledky rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), který ve středu zamítl senátorský návrh na zrušení části zákona o hazardních hrách. Podle senátorů je zákon nejasný, porušuje zákaz cenzury, omezuje práva na svobodu projevu, informace i podnikání.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kostky -  kostka - hazard - náhoda

kostky - kostka - hazard - náhoda | Foto: CC0 Public domain, pixabay.com

Podle ústavního soudce Jaromíra Jirsy však sporná ustanovení nemají nic společného s cenzurou. "Jde o naprosto legitimní, ve světě běžnou úpravu," uvedl.

Poukázal na problematické aspekty internetových her a hazardu obecně, například z hlediska daňových úniků, kriminality, ale i závislostí. "Je to riziková zábava," konstatoval Jirsa, podle nějž je pochopitelné, že stát přijímá opatření proti nepovoleným hrám.

Zákon podle nálezu vychází ze skutečnosti, že oproti kamenným provozovnám je hazard na internetu podstatně hůře kontrolovatelný i nebezpečnější. "A to již tím, že se k internetovým hrám při absenci účinné regulace lze připojit v podstatě odkudkoli, mohou se jich účastnit snadno i děti nebo patologičtí hráči, hry probíhají rychleji a jde v nich o vyšší částky," stojí v nálezu.

Poskytovatelé připojení mají ze zákona povinnost blokovat přístup na stránky uvedené v seznamu, který povede ministerstvo financí. Zatím je prázdný, probíhají správní řízení, která musí předcházet případným sankcím. Ústavní soudci zdůraznili, že proti zařazení na "blacklist" se provozovatelé her mohou bránit správní žalobou.

Změny 2017: startují přísnější pravidla pro hazard. Hráči se mohou objevit na 'blacklistu'

Číst článek

Z trhu se stáhlo 44 firem

Podle senátorů je v normě nedostatečně vymezeno, kdo je poskytovatelem internetu a co by měl přesně technicky splnit, například zda má blokovat konkrétní adresu s nepovolenou hrou, nebo celou domovskou stránku.

ÚS se problematikou zabýval od léta. Pod návrhem je podepsaných 22 senátorů, iniciátorkou byla Veronika Vrecionová (ODS). Proti právní úpravě se postavili i Piráti a některá oborová sdružení.

Nový zákon o hazardu platí od 1. ledna. Na trh mohou vstoupit zahraniční loterní společnosti, které byly dosud považovány za nelegální. Firmy musí zastavit provoz, vyplatit hráče, upravit software a pak teprve požádat ministerstvo o licenci.

Po měsíci úřad informoval, že se z trhu stáhlo 44 zahraničních loterních firem s 55 webovými stránkami v češtině. Představovaly asi 90 procent objemu nepovoleného internetového hazardu. Další usilují o získání licence.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme