Ministerstvo nedostatečně kontroluje státní lázně a oddaluje ukončení ztrátového podniku, odhalila kontrola

Státní lázně si podle Nejvyššího kontrolního úřadu vedou dobře. Úřad prověřil, jak hospodařila zařízení v letech 2013 až 2015, a chyby odhalil jen u ztrátových lázní BLAMED Praha. Ministerstvo zdravotnictví navíc podle zjištění úřadu státní lázně dostatečně nekontroluje a nestanovilo pravidla pro stanovení výše úhrad, které zdravotní pojišťovny platí lázním. Zdravotní pojišťovny tak hradily stejným lázním za léčbu rozdílné částky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Pasohlávkách vznikne za čínské peníze nové lázeňské centrum (ilustrační foto).

V Pasohlávkách vznikne za čínské peníze nové lázeňské centrum (ilustrační foto). | Foto: Fotobanka Pixabay

Například v lázních Bludov platily jednotlivé pojišťovny za jeden ošetřovací den od 950 do 1120 korun. Podle kontrolního úřadu by se úhrady za stejnou péči v lázních lišit neměly.

V hospodaření státních podniků kontroloři našli několik nedostatků. Při kontrole zadávání veřejných zakázek kontroloři například zjistili, že podnik BALMED Praha zaplatil 320 tisíc korun za poradenské služby, za tyto peníze ale dostal jen čtyři obecná doporučení.

Ministerstvo také každoročně oddalovalo ukončení činnosti státního podniku BALMED Praha. Jeho provoz stál v letech 2009 až 2015 téměř 40 milionů korun, přitom z prodeje a pronájmu majetku získal podnik jen 28 milionů korun. Kontrolní úřad doporučuje, aby ministerstvo činnost ztrátového podniku co nejdříve ukončilo a zbývající majetek převedlo na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Závěry kontroly NKÚ bereme na vědomí a budeme se jimi zabývat. V souvislosti se státním podnikem BALMED sdělujeme, že Ministerstvo zdravotnictví podnikne maximum možného pro co nejrychlejší ukončení jeho činnosti,“ napsal Zpravodajskému webu Českého rozhlasu tiskový mluvčí rezortu Ladislav Šticha.

Úřad prověřil hospodaření státních podniků BALMED Praha, Státní léčebné lázně Bludov, Státní léčebné lázně Janské Lázně a Horské lázně Karlova Studánka.

Denisa Šindlerová, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme