Ministerstvo obrany ocenilo dalších 45 účastníků třetího odboje. Za svého otce ocenění převzala i Bohdalová

Dalších 45 účastníků tzv. 3. odboje v úterý převzalo osvědčení za svou činnost v boji proti komunismu. Spolu s dekrety a odznaky jim je v pražských Dejvicích předala náměstkyně ministra obrany Alena Netolická. Ocenění odbojáři se většinou podíleli na vydávání, rozmnožování a šíření samizdatové literatury nebo protirežimních tiskovin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo obrany ocenilo účastníky třetího odboje

Ministerstvo obrany ocenilo účastníky třetího odboje | Zdroj: ČTK

„Kdysi byl člověk občanem nulté kategorie a dnes je plnoprávným občanem se vším všudy a je oceněn i za to, o co se kdysi snažil,“ popsal po ceremoniálu Otto Černý, který převzal ocenění za to, že pomáhal mezi lidi rozšířit třeba materiály Charty 77 a exilových tiskovin Listy a Svědectví.

Mnozí účastníci 3. odboje ve svých postojích nepolevili ani po revoluci. Třeba Josef Maraczi tak přišel na ceremoniál v kalhotách popsaných protikomunistickými hesly. „Pokud tady v České republice volí každý pátý občan komunisty, tak chci, aby bylo zjevně patrné, že jsem s nimi nikdy nic neměl, nemám a nikdy ani mít nebudu. Svobodně se vyjadřuju, za to jsem bojoval.“

17. listopad není jen dnem studentů. Je to také výročí poslední ‚justiční vraždy‘ v Československu

Číst článek

Pan Maraczi byl také oceněný za šíření materiálů vyzývajících k obnově svobody a demokracie a za pořádání protirežimních shromáždění.

Ze 45 oceněných dostalo 24 osvědčení příslušníka 3. odboje in memoriam. To je i případ Františka Bohdala, za kterého ocenění převzala jeho dcera herečka Jiřina Bohdalová. František Bohdal skrýval ministra exilové vlády Edvarda Beneše a navíc schovával zbraně a munici pro odbojovou skupinu. A za to ho tehdy komunistický režim odsoudil na 15 let vězení.

Ministerstvo obrany ocenilo účastníky třetího odboje | Foto: ČTK

„Nechával ty poslední dny přespávat ministra Feierabenda. Je mi líto, že se toho nedožil, ale on to vidí odněkud. Navíc by mu bylo 111 let, takže to dostal k narozeninám,“ řekl herečka Jiřina Bohdalová. Ta dlouho přesné důvody, proč komunisti jejího otce zavřeli, nevěděla. František Bohdal totiž podepsal mlčenlivost.

Celou pravdu se tak dozvěděla až teprve loni díky pořadu České televize 13. komnata. Zákon, který uznává protikomunistický odboj, začal platit až v roce 2011. Od té doby ministerstvo obrany přijalo přes 4,5 tisíce žádostí o osvědčení. To už dostalo téměř 1200 odbojářů. Ministerstvo jim nebo jejich pozůstalým vyplatilo už přes 75 milionů korun.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme