Ministerstvo zdravotnictví chce obnovit pacientskou radu. Pacienti by opět mohli připomínkovat zákony

Pacienti by už v příštím roce mohli mít své zástupce na ministerstvu. Úřad chce obnovit radu, která by hájila zájmy nemocných. Podobné spolky sice existují, do přípravy zákonů ale zasahovat nesmí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Ministerstvo zdravotnictví České republiky | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

V Česku je nyní zhruba 100 pacientských organizací, které poskytují rady nejen nemocným, ale i rodinám, které často neví, co konkrétní nemoc přináší. "Často jsou v nich dobrovolníci, kteří chtějí pomoci nejen sobě, ale i ostatním pacientům," vysvětluje Romana Skála-Rosenbaum, zakladatelka spolku Parkinson-Help, který pomáhá lidem s Parkinsonovou chorobou.

„Suplujeme ministerstvo sociálních věcí, často i ministerstvo zdravotnictví, protože máme odborné poradny a staráme se i o rodinné příslušníky. A ti lidé jsou neplacení, chodíme na porady ministerstva a také jsme neplacení,“ dodává Skála-Rosenbaum.

Ministerstvo zdravotnictví teď pro ně připravuje projekt, který by umožnil jejich financování z evropských fondů. K tomu bude nutná změna legislativy, která nejprve definuje, co vlastně taková pacientská organizace je, přiznává náměstkyně ministra Lenka Teska Arnoštová z ČSSD.

„ „Problém je, že se neví, co je pacientská organizace. Očekávám, že v prvním čtvrtletí 2017 budeme mít paragrafové znění, které zakotví organizace tak, aby pacienti měli svůj hlas. Smyslem projektu je hlavně zajistit vzdělávání pacientů i organizací a nastavit podmínky a pravidla tak, aby organizace, které splní podmínky, byly financovány.“
Lenka Teska Arnoštová “

Ministerstvo chce také v příštím roce obnovit pacientskou radu, která by sloužila jako poradní orgán úřadu. Pacienti by tak mohli skrze své zástupce připomínkovat třeba nově vznikající zákony, což v tuhle chvíli oficiálně nemohou. To chválí i Jana Petrenko z Koalice pro zdraví, která sdružuje některé pacientské organizace.

Pacientská rada už na ministerstvu byla za vlády ODS. Tehdy ale s jejím fungováním nebyli někteří zástupci pacientů spokojeni, a tak při ministerstvu zanikla. Pacientské rady ale fungují teď v některých zdravotních pojišťovnách.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme