Ministr Herman přijal dalajlamu. Chceme udržet vztahy s Čínou, kritizují ho prezident i premiér

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se v úterý v Praze setkal s tibetským duchovním vůdcem, 14. dalajlamou. Setkání v sídle ministerstva kultury na Maltézském náměstí se zúčastnili také další zástupci lidovců. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) spolu s předsedy obou parlamentních komor i prezidentem už dříve označili schůzku za soukromou iniciativu ministra. Vztahy s Čínou jsou podle nich velmi přínosné a užitečné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajlama při setkání s ministrem v Praze

Dalajlama při setkání s ministrem v Praze | Zdroj: ČTK

„Je pro nás velkou ctí setkat se osobně s vámi a jednat o spirituálních hodnotách, které reprezentujete," přivítal Herman dalajlamu. U dlouhého stolu v Kulečníkovém sále Nostického paláce zasedli také místopředseda lidovců a místopředseda sněmovny Jan Bartošek, místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL), předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, bývalá europoslankyně Zuzana Roithová a senátor Petr Šilar (oba KDU-ČSL).

Kromě potřeby soucitu, který podle dalajlamy je hlavní silou pro dosažení míru, zmiňoval buddhistický mnich také svou orientaci marxisty v otázce ekonomické. Odsoudil ale, kam marxismus došel "po Leninovi". „Původní teorie marxismu o rovnosti všech lidí je soucitná myšlenka," řekl.

Ministerstvo zahraničí v pondělí sdělilo, že se k soukromému programu členů vlády nevyjadřuje. Herman uvedl, že dalajlamu přijal jako představitele významného světového duchovního směru, což mu náleží, neboť do jeho resortu spadá agenda církví, a tedy i duchovních věcí.

Vztahy s Čínou jsou velmi přínosné, tvrdí čtyři nejvyšší politici

Setkání s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou není výrazem změny oficiální politiky České republiky, uvedli ve společném prohlášení nejvyšší ústavní činitelé země. Považovali by za nešťastné, aby byly takto kýmkoliv vnímány. Vztahy Česka a Číny jsou podle prezidenta, premiéra a předsedů obou komor Parlamentu Milana Štěcha a Jana Hamáčka (oba ČSSD) v posledních letech velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

Podle mluvčího hlavy státu Jiřího Ovčáčka setkání poškozuje zájmy ČR. „Setkání ministra kultury Daniela Hermana a spol. bylo setkání určené pro média. Setkání, které bylo ve světle kamer a pro mediální slávu. Setkání, které poškozuje zájmy České republiky a jejich občanů,“ řekl Radiožurnálu Jiří Ovčáček.

Herman se k prohlášení vyjádřil na sociálních sítích. Ministr míní, že pokud se ústavní činitelé v prohlášení musí vymezit proti jeho setkání s dalajlamou, pak partnerství s Čínou stojí na hliněných nohou.

S vyjádřením čelních představitelů státu nesouhlasí ani zástupci TOP 09. „Není důvod, proč bychom se my, představitelé parlamentu či vlády, neměli setkávat s tak významnou duchovní autoritou, jako je dalajlama,“ napsal na Twitter místopředseda sněmovny Petr Gazdík.

Proti návštěvě dalajlamy již počátkem roku protestovali čínští diplomaté, kteří požádali ministerstvo zahraničí, aby dalajlamovi buď zabránili přijet, nebo veřejně vystoupit. Vedení ministerstva jim ale nevyhovělo. Stalo se tak ještě před letošní návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v ČR.

Havel vítal, jeho nástupci nikoli

Zatímco dalajlamu vždy přijímal tehdejší prezident Václav Havel, na jehož pozvání tibetský duchovní vůdce do Prahy přijížděl, Havlovi nástupci Václav Klaus ani Miloš Zeman se s ním nesetkávali.

Hrad nesouhlasil se stavbou pódia pro dalajlamu. Konvičkovi ji povolil

Číst článek

Zeman před tím, než byl v první přímé volbě zvolen českým prezidentem, uvedl jako důvod odmítnutí to, že on se necítí být náboženským vůdcem. Další možnost k setkání by podle něj byla, kdyby dalajlama byl velkým investorem. Zároveň ale prohlásil, že dalajlama má "svaté právo" do Česka přijet. Kvůli možným investicím Číny v ČR pak letos hostil čínského prezidenta.

Dalajlama přijel do Prahy na konferenci Forum 2000, zčásti věnované také odkazu Václava Havla, ze Slovenska. Slovenský prezident Andrej Kiska se o víkendu v Bratislavě s dalajlamou setkal, což vyvolalo oficiální protest. Čínské ministerstvo zahraničí schůzku označilo za narušení politiky jedné Číny, kterou se podle úřadu Slovensko zavázalo respektovat. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme