Ministr Pelikán vyvíjí politický nátlak na soudce, komentuje Rath chystanou stížnost

"Ministr spravedlnosti je spoluautorem politického procesu." Myslí si to nepravomocně odsouzený exposlanec David Rath. Robert Pelikán (ANO) totiž avizoval, že kvůli usnesení pražského vrchního soudu chystá stížnost. Trest 8,5 roku pro Ratha se tak zatím oddaluje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath u soudu

David Rath u soudu | Foto: Filip Jandourek

"Ministr (Robert) Pelikán vyvíjí politický nátlak na soudce a stal se spoluautorem tohoto politického procesu. Hlavně, že věděl, že Čapí hnízdo není podvod. Prostě ví, co se po něm chce," napsal David Rath v sms zprávě pro Český rozhlas.

Exposlanec Rath tím reagoval na slova ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO). Ten avizoval, že v nejbližší době podá k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona kvůli aktuálnímu rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Ten totiž smazal Rathův trest 8,5 roku ve vězení. Podle Pelikána je takový rozsudek "zvláštní". Na stížnosti už podle jeho slov pracuje pražské vrchní státní zastupitelství.

Vrchní soud shodil klíčový důkaz obžaloby proti exposlanci Rathovi a dalším v případu obří korupce. Podle předsedy senátu Pavla Zelenky byly odposlechy obžalovaných včetně jejich sledování pořízeny nezákonně, a proto je podle něj nelze v novém projednávání použít.

Ministr Pelikán podá stížnost kvůli kauze Rath. Rozhodnutí soudu označil za zvláštní

Číst článek

Proti takovému závěru se ostře ohradila i vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová. "Odůvodnění nejen že popírá i dosavadní rozhodovací praxi samotného Vrchního soudu v Praze, ale významně vybočilo z principu základní předvídatelnosti aplikace práva a soudních rozhodnutí," uvedla.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme