Místo k popelnicím na dobré účely. Na Mělnicku vznikla půjčovna vánočních stromečků

Lidé v Česku každoročně odkládají tisíce vánočních stromků k popelnicím. Řada prodejců proto začala přemýšlet, jak stromky využít i několikrát po sobě. Vznikly proto například půjčovny živých vánočních stromků, které rostou v květináčích a právě teď je zahradníci připravují pro první zájemce. Jedna taková je i na Mělnicku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční stromky končí u popelnic

Vánoční stromky končí u popelnic | Foto: Ondřej Wolf | Zdroj: Český rozhlas

„Projekt vymyslel můj kolega z bývalé práce. V podstatě za tím byl jednoduchý nápad, kdy mu bylo líto hromad vyhozených vánočních stromečků po svátcích,“ říká majitel mělnické farmy Martin Líbal.

Ze stromkové farmy půjčují konkrétně smrk pichlavý, který je podle Líbala nejodolnější odrůdou stromečků, které se pro tento účel hodí. Každý má v průměru patnáct kilo, něco přes metr na výšku a vlastní květináč. Nechybí ani stručný manuál k jeho údržbě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportérka Sabina Vosecká se vydala na stromkovou farmu na Mělnicku, která nabízí pronájem vánočních stromečků

„Každý náš zákazník dostane papírek, kde je napsáno, jak se má o stromeček starat. Asi nejdůležitější je chovat se velmi šetrně k té špičce. To znamená, že se u těchto stromků nemůže dávat klasická špička, která se ustřihne a dá se na ní ozdoba,“ popisuje Líbal.

Po Vánocích stromky neskončí v popelnici, jak je zvykem. Farma Martina Líbala je věnuje na dobročinné účely – třeba dětem do dětských domovů nebo různých zařízení pro seniory, kde se ji na svých zahradách poté zasadí.

Sabina Vosecká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme