Mládek popřel, že by Dukovany měla dostavět Čína bez výběrového řízení

Šéf resortu průmyslu Jan Mládek z ČSSD odmítl zprávy o tom, že by Čína mohla dostavět jadernou elektrárnu Dukovany bez výběrového řízení. Potvrdil, ale že o zakázku má čínská strana zájem.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

China Investment Forum 2015, Jan Mládek

China Investment Forum 2015, Jan Mládek | Foto: Filip Jandourek

Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD nemůžou čínské firmy dostavět jadernou elektrárnu v Dukovanech bez tendru. Šéf resortu to řekl po schůzce ekonomických ministrů s odbory a zaměstnavateli.

Podle Hospodářských novin totiž Čína chce po vládě, aby tuto zakázku dostala některá z jejích firem bez výběrového řízení. Jan Mládek to označil za nepřijatelné.

„To, že čínské firmy mají zájem podílet se na dostavbě Dukovan, je známo delší dobu. O tom, že by to mělo být bez výběrového řízení, nic nevím," řekl pro Radiožurnál.

Partnerství s Čínou: minus 422 miliard, vývoz klesá a na velké investice se čeká

Číst článek

„My rozhodně na něco takového nejsme připraveni. Takhle se staví elektrárna v Maďarsku. Nevím nic o tom, že by byla připravenost na české straně pro takovéto řešení,“ prohlásil.

Česko a Čína připravují seznam projektů, na kterých by obě země mohly spolupracovat. Chtějí ho podepsat na listopadovém summitu šestnácti zemí střední a východní Evropy a Číny. Jeho součástí jsou plány od infrastruktury přes potravinářství například po cestovní ruch.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme