Musel jsem jednat, asi to byl pud sebezáchovy, říká Zemanem vyznamenaný hrdina z Uherského Brodu

Medaili Za hrdinství dostal v pátek od prezidenta Miloše Zemana i Jiří Nesázal, který se loni v únoru postavil na odpor střelci v Uherském Brodě. Celkem tehdy zahynulo devět lidí včetně útočníka. Jiří Nesázal třiašedesátiletého muže v restauraci Družba uhodil židlí a zachránil tak život svůj i dalších dvou lidí, kterým se podařilo utéct.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Nesázal od prezidenta Zemana převzal medaili Za zásluhy

Jiří Nesázal od prezidenta Zemana převzal medaili Za zásluhy | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Přišel jsem normálně s kamarádem do restaurace, šli jsme na oběd. Z ničeho nic tam vtrhl týpek, vytáhl zbraň a začal chladnokrevně střílet po lidech,“ popisoval tehdy Jiří Nesázal pro televizi NOVA. Pak už se do médií vyjadřovat nechtěl.

„To byly sekundy. Viděl jsem jenom krev, slyšel lidi, jak křičeli, stoly padaly a střelbu. Jak jsem slyšel ticho, že přebíjí nebo se nic neděje, tak jsem prostě musel jednat. Sám se tomu divím, že jsem tak vůbec jednal, ale asi to byl pud sebezáchovy.“

Chybí vám někdo mezi vyznamenanými? Navrhněte tu správnou osobnost sami!

Číst článek

Hrdinský čin Jiřího Nesázala oceňují i obyvatelé Uherského Brodu, kteří na osudný 24. únor roku 2015 nikdy nezapomenou.

„Jsem opravdu velmi rád a mohu říct i hrdý na to, že v Uherském Brodě žije takový člověk, který se s nasazením vlastního života nebál postavit hrubému násilí. Zvlášť v dnešní době, kdy kolem sebe vidíme až někdy nezájem vůči jakýmkoli křivdám a násilí,“ říká Petr Vrána, nezávislý uherskobrodský místostarosta.

Loni si Jiří Nesázal odnesl Cenu Michala Velíška. Ta vyzdvihuje neprofesionály, kteří se ocitli nečekaně v hraniční situaci a bez ohledu na následky pro ně samotné zachránili někomu zdraví nebo život.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme