Na misích strávili 112 let. Lékaři bez hranic slaví v Česku 10 let fungování

Přesně deset let funguje v Česku pobočka organizace Lékařů bez hranic. Její pracovníci pomáhali po zemětřesení na Haiti, tajfunu na Filipínách nebo v Jižním Súdánu. Dohromady strávili na misích všichni, kteří vyjeli do ciziny přes tuto českou pobočku v cizině, 112 let.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Burkina Faso - 2008. - V září 2007 spustili Lékaři bez hranic program na léčbu dětí s akutní podvýživou v oblasti s chronicky vysokým stupněm podvýživy. Na začátku roku 2008 byla míra úspěšnosti léčby kolem 89%.

Burkina Faso - 2008. - V září 2007 spustili Lékaři bez hranic program na léčbu dětí s akutní podvýživou v oblasti s chronicky vysokým stupněm podvýživy. Na začátku roku 2008 byla míra úspěšnosti léčby kolem 89%. | Foto: Jun Aoki

„Vždycky mi přijde hrozně silné vidět místní lidi, jak se dokážou vyrovnat s kolikrát úplně bezútěšnou situací. Oni v pohodě přežívají situace, o kterých nám se ani nezdá, že bychom v nich mohli někdy být,“ vzpomíná na své mise lékařka Radka Čapková.

S Lékaři bez hranic vyjela do ciziny čtyřikrát, pomáhala v Arménii, Keni, na Srí Lance a naposledy v Jižním Súdánu.

„Na misích mi přišlo, že tam ta medicína tak nějak funguje. Tím, že ti pacienti docházeli úplně nedotčeni chronickou medikací, takže jsme začínali první nejjednodušší léčbou a už na tu zareagovali,“ vysvětluje čtyřicetiletá lékařka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká kancelář Lékařů bez hranic vznikla právě před deseti lety

Patří mezi 125 pracovníků, kteří přes českou kancelář Lékařů bez hranic na zahraniční mise vyjeli. Ředitel Pavel Gruber, ale upozorňuje, že nevysílají jen zdravotníky.

„Struktura je taková, že zhruba polovina spolupracovníků nejsou lékaři. Jsou to lidé, kteří zajišťují chod nemocnice, logistici, finanční administrátoři a další. Čtvrtina jsou lékaři a čtvrtina paramedici, hlavně zdravotní sestry, laboranti, farmaceuti,“ vysvětluje Gruber.

Projekty po celém světě

Česká kancelář je vůbec jedinou pobočkou Lékařů bez hranic ve státech bývalého východního bloku. Kromě nových pracovníků se pobočka snaží získat finanční prostředky pro fungování Lékařů bez hranic.

Za deset let v Česku vybrali 325 milionu korun a osmdesát procent z této částky šlo přímo na projekty do zemí, kde organizace působí.

„Máme rádi, když je tam nějaké rozvrstvení jak geografické - jsou tam projekty v Hondurasu, hodně v Africe, poslední roky je tam vždy Sýrie a konflikt na Ukrajině. Zároveň se snažíme, aby bylo široké pokrytí tematické - tam jsou projekty urgentní chirurgie, ale i epidemie HIV nebo dětská podvýživa,“ popisuje Gruber.

Další pracovníci vyjedou do konce roku přes českou kancelář do Jižního Súdánu Středoafrické republiky a Iráku.

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme