Chovanec: Na Staroměstském náměstí bylo 28. října patnáct tisíc lidí. I kvůli Ovčáčkovi

Na oslavy státního svátku 28. října dorazilo na Staroměstské náměstí v Praze patnáct tisíc lidí. S odvoláním na policejního velitele akce to v pořadu České televize uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě.

Jiří Ovčáček na tiskové konferenci na Pražském hradě. | Foto: Filip Jandourek

"Moje poslední číslo je patnáct tisíc. Začátek byly čtyři tisíce, poté sedm, devět a patnáct tisíc," prohlásil v Otázkách Václava Moravce ministr vnitra s tím, že se jedná o odhad velitele zásahu. Ten na místě zajišťoval bezpečnost občanů.

"Finální počet, tedy při startu akce, nemám," doplnil ještě Chovanec.

Stovky, tisíce, desítky tisíc?

O tom, kolik lidí přišlo na pražské Staroměstské náměstí uctít státní svátek 28. října, se dlouho spekulovalo. Jak v sobotu informoval Zpravodajský web Českého rozhlasu, policejní odhady nejprve udávaly čtyři až pět tisíc návštěvníků.

"Velmi hrubý a nekvalifikovaný odhad je z naší strany čtyři až pět tisíc osob," odpověděl na dotaz pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Účast na Staroměstském náměstí? Až dvacet tisíc, odhadují lidé na sociálních sítích

Číst článek

Chovancův údaj se však blíží číslům, o kterých spekulovali uživatelé sociálních sítí. Například Michael Šebek na Facebooku porovnal páteční obsazení náměstí s fotografií z vítání hokejistů z Nagana.

Shromáždění na Staroměstském náměstí bylo protiakcí k oficiálnímu ceremoniálu na Pražském hradě. Bojkot vznikl kvůli sporům ohledně vyznamenání pro přeživšího holokaustu Jiřího Bradyho. Strýc ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) prý vyznamenání neobdržel z toho důvodu, jelikož se jeho synovec setkal s dalajlamou. Kvůli neocenění Bradyho se oficiální program na Pražském hradě rozhodli bojkotovat i někteří politici.

Výroky Jiřího Ovčáčka

Důvodem, proč na Staroměstské náměstí dorazilo zmíněných patnáct tisíc lidí, mohou být podle ministra Chovance i některá vyjádření mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka. Ta prý byla nesrozumitelná a stála na počátku protestů proti prezidentu republiky.

"Okolí pana prezidenta tomu problému moc nepomáhá," komentoval to ministra vnitra.

Že by Kancelář prezidenta republiky měla vysvětlit, jak to s údajným státním vyznamenáním pro Jiřího Bradyho bylo, souhlasil i Petr Gazdík (STAN), Chovancův spoluřečník v diskusi. Poslanci Starostů a nezávislých podle jeho slov zvažují, že navrhnou omezit rozpočet prezidentské kanceláře.

"Platy jejích pracovníků neodpovídají výkonům," uvedl k tomu.

Hana Mazancová, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme