Na třetí pokus. Zeman přijal na Hradě Hollanda

Až napotřetí se podařilo zorganizovat návštěvu francouzského prezidenta Francoise Hollanda v Praze. Dvakrát ji překazily teroristické útoky. Oba prezidenti konstatovali, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou bezproblémové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání Francoise Hollanda a Miloše Zemana v Praze

Setkání Francoise Hollanda a Miloše Zemana v Praze | Zdroj: ČTK

Hollande v Praze jednal s prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Ocenil podporu v boji proti terorismu a podporu francouzské vojenské mise v africkém Mali.

Podle obou prezidentů jsou vztahy obou zemí bezproblémové. Spolupráce funguje v kultuře i v obchodu. V České republice působí na 500 francouzských firem, které zaměstnávají sto tisíc lidí.

Bývalý prezident Sarkozy Francii znovu vládnout nebude. V primárkách vypadl, vyhrál Fillon

Číst článek

V oblasti obchodu se podle Zemana jeden problém nachází. „Jediným bodem, který tuto spolupráci poněkud kazí a který jsme s panem prezidentem důkladně projednávali, je takzvaný Loi Macron, který znesnadňuje našim dálkovým dopravcům obchodní výměnu s Francií,“ řekl Zeman.

Problematický zákon budou řešit ministři

Podle francouzského zákona o minimální mzdě, kterému se přezdívá Loi Macron, musí české spediční firmy platit svým zaměstnancům minimální mzdu v přepočtu 260 korun na hodinu. Francie se brání, že tento zákon zamezuje zneužívání volného pohybu služeb v Evropské unii.

Setkání Francoise Hollanda a Miloše Zemana v Praze | Foto: ČTK

Oba státníci se ale dohodli, že o otázkách francouzského zákona o minimální mzdě a evropské směrnice o vysílaných pracovnících, která se také týká řidičů kamionů, budou jednat společně ministři průmyslu a obchodu obou zemí. Také se shodli na zjednodušení a zrychlení fungování Evropské unie a na lepší ochraně její vnější hranice.

Hollande musel dvakrát svou návštěvu České republiky odložit. První kvůli útoku v Nice ze 14. července a druhý kvůli smrti kněze v kostele v Normandii, kterého zabili islámští teroristé. Francouzský prezident řekl, že se na návštěvu Prahy těšil.

Setkání Francoise Hollanda a Miloše Zemana v Praze | Foto: ČTK

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme