Na Vysočině zemřeli kvůli chřipce tři lidé, nemocnice ruší návštěvy

Čtyři z pěti krajských nemocnic na Vysočině již vyhlásily zákaz návštěv kvůli chřipkám a virózám. Přístupná zůstává jen nemocnice v Novém Městě na Moravě, kde je nemocnost nejnižší. Tři lidé už nemoci podlehli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

JIP

JIP | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

K zákazu návštěv se po třebíčské, jihlavské a pelhřimovské nemocnici přidala i ta havlíčkobrodská, kde zákaz začne platit tento pátek. Právě na severozápadě Vysočiny je podle hygieniků počet nemocných nejvyšší. Počet lidí, kteří onemocněli virózami, se v minulém týdnu zvýšil o desetinu. Chřipce navíc podlehly už tři osoby.

Na Třebíčsku zemřel na chřipku devětasedmdesátiletý pacient a další, o 12 let mladší, na Žďársku. Ke dvěma úmrtím z minulého týdne přibylo další v pondělí. Jde o pětasedmdesátiletou ženu z okresu Jihlava. Na Třebíčsku a na Havlíčkobrodsku chřipka dokonce překonala hranici epidemie, proto se jednotlivé nemocnice snaží zamezit dalšímu šíření i rušením návštěv.

„Samozřejmě důvodem je zvýšený výskyt chřipkových onemocnění, který je pro hospitalizované pacienty jistým rizikem,“ říká mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo. Návštěvy k pacientům nesmí přicházet od pátku. Hygienici minulý týden vyčíslili počet nemocných na Havlíčkobrodsku na téměř 1900 ze 100 tisíc obyvatel. „Teď nestoupá,“ dodává Ladislav Koblížek z protiepidemického oddělení „ale došlo k nárůstu těch těžkých případů chřipek nebo chřipce podobných onemocnění.“

Z pěti krajských nemocnic na Vysočině bude od zítřka pro návštěvy otevřená jen ta novoměstská. Zde je totiž nemocnost v okrese nejnižší.

ČTK, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme