Nacisté tu popravili devět studentů. Ruzyňská kasárna si připomněla tragický 17. listopad

Na pražské Ruzyni nacisté před 77 lety popravili devět studentských vůdců. Ty gestapo zatklo při masových demonstracích během pohřbu Jana Opletala. Uctít jejich památku ve čtvrtek přišlo několik desítek lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chanuka, svíce

Chanuka, svíce | Foto: Chenspec, CC-BY-SA-4.0

Na tradiční pietní akci dorazili hlavně pamětníci listopadových událostí, představitelé armády, akademické obce a také politici. Věnce k památníku položili třeba velitel ozbrojených sil Jaromír Šebesta, prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch nebo sociálnědemokratický poslanec Jaroslav Zavadil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Piata na Ruzyni

Jízdárna ruzyňských kasáren byla jedním z hlavních nacistických popravišť v Praze. Kromě devíti studentů tu po nástupu zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha u jedné ze zdí četa postřílela i elitní armádní důstojníky.

Nacisté tady zavraždili i členy odbojové organizace Obrana národa. V ní působil i otec současného předsedy Slovanského výboru Jan Mynář.

„Jsem přesvědčen, že mladým lidem by mělo být stále připomínáno, že jsou tady na světě jen díky tomu, že se tehdy nejlepší synové našeho národa obětovali – i za jejich budoucnost,“ řekl.

Právě v místech, kde studenti a armádní důstojníci umírali, by měl vzniknout nový památník obětem fašismu. V ruzyňských kasárnách by ho lidé měli vidět zhruba za rok.

Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme