Nechal se strhnout ke hrubé neslušnosti. Přečtěte si, proč musí muž kvůli házení vajec na Zemana před soud

Vejce po prezidentu Miloši Zemanovi původně házet nechtěl. Předloni 17. listopadu se ale nakonec nechal strhnout protestní atmosférou na Albertově a na hlavu státu dvakrát vejce hodil. "Hrubé neslušnosti" se navíc dopustil na pietním, nikoliv politickém shromáždění, vysvětluje v obžalobě státní zastupitelství, proč po dvou letech posílá případ Jindřicha Frühaufa až k soudu. Od něj může kvůli výtržnictví odejít se dvěma roky vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jindřich Frühauf

Jindřich Frühauf | Foto: ČT24

"Narušil průběh slavnostního shromáždění házením vajec, což vzhledem k charakteru shromáždění, sloužícího k uctění významného výročí, nikoliv k projevování politických názorů různého druhu, mělo charakter hrubé neslušnosti," uvádí obžaloba, která na začátku listopadu přistála u Obvodního soudu pro Prahu 2. Zpravodajský web Českého rozhlasu ji má k dispozici a zveřejňuje ji.

Na Albertov šel s přáteli
Frühauf se 17. listopadu 2014 vydal společně s přáteli z Německa na Albertov, aby sledovali odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Akce se zúčastnili také slovenský, polský, německý a maďarský prezident. Když se chopil mikrofonu Zeman, spustil se pískot a z davu létala vejce s rajčaty, před nimiž chránily hlavu státu deštníky osobních strážců. Zeman pak vrhače označil za zbabělce.

Dva "projektily" podle obžaloby vrhl i Frühauf. Státní zástupkyně Táňa Dočekalová na této verzi trvá, a to i přes to, že většina svědků vypověděla, že tehdy dvaašedesátiletého muže neviděla nic házet, pouze troubit na vuvuzelu. Frühaufa usvědčují dva policisté, kteří vypověděli, že ho viděli vejce házet.

Obžaloba muže, který měl házet vejce na prezidenta Miloše Zemana by zpravy.rozhlas.cz on Scribd

Vypadal frustrovaně, protože se netrefil
"Když prezident republiky zahájil projev, uviděli muže, který hodil směrem k prezidentovi předmět, ve kterém poznali vejce. Než se k němu davem dostali, stihl hodit ještě jedno. Vyzvali ho, aby je následoval, nepopíral, že vajíčka házel, dalo by se říci, že vypadal frustrovaně, protože se netrefil," popsal jeden z nich.

Druhý svědek-policista vypověděl, že se Frühauf k házení rovnou nepřímo přiznal. "Řekl jim, že nic dalšího házet nebude, a poté ho nechali jít. Nesnažil se popírat, že vejce házel, bylo by to zbytečné, viděli ho z pěti metrů," vypověděl strážník.

Viděl ho podávat si vajíčka
Podle státní zástupkyně podporuje policejní verzi i výpověď dalšího účastníka odhalení desky, i když ten Frühaufa přímo neviděl nic házet. "Když začala létat vajíčka při projevu prezidenta Zemana, otočil se a uviděl muže, který si s dalšími podával vajíčka, byl starší, měl šedé vlasy, bambulatý nos, kulatější obličej. Svědek na něj zařval něco jako 'co blbneš, debile', na což mu muž odvětil 'hleď si svého, bolševiku'," líčí obžaloba jeho výpověď.

V kauze házení vajec na Zemana padla obžaloba.

Číst článek

Sám Frühauf popírá, že by na prezidenta vejce házel, žádné u sebe ani neměl. Ocitl se ale ve skupině lidí, z níž vejce létala. Ale nechtěl je udat. "Pak si pro něj došli do davu dva policisté, kteří ho vytáhli ven, opřeli ho o zeď a řekli mu, že házel vajíčka. Obviněný jim řekl, že vajíčky neházel, ať ho pustí. Nechtěl jim ale říci, které osoby házely, nakonec jim dal svůj občanský průkaz, oni si jej zapsali a pustili," vykresluje v obžalobě státní zástupkyně mužovu verzi.

Nakonec vejce házel
Podle ní před dvěma lety na Albertov skutečně nepřišel s úmyslem zasypat Zemana vejci, nakonec ale minimálně dvě směrem k pódiu s prezidenty vyslal. "Nechal se strhnout protestní atmosférou, kterou sám podporoval troubením na vuvuzelu, a nakonec vejce spolu s dalšími osobami házel. Za této situace nezbývá státní zástupkyni, v souladu s premisou, že těžiště dokazování má být v řízení před soudem, než podat ve věci obžalobu k soudu, který je jediným orgánem oprávněným rozhodnout o vině obviněného," vysvětluje v závěru, proč Frühauf nakonec bude muset k soudu.

Případ nejdříve projednávala radnice Prahy 2, která rozhodla, že nedošlo k žádnému přestupku. Magistrát ale nařídil, aby věc jako přestupek posoudila. Policie pak společně s Frühaufem obvinila dalšího údajného vrhače, jehož stíhání ale zastavila pro nedostatek důkazů.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme