Nejsem si jistý, jestli desetimilionová země potřebuje Senát, prohlásil Zeman

Prezident Miloš Zeman pochybuje o smyslu Senátu. Podle něj prý může sloužit jako pojistka demokracie, ale pochybuje o tom, jestli horní komoru Česká republika vůbec potřebuje. Zeman to v úterý řekl v rozhovoru pro Českou televizi. Letošní senátní volby provázela rekordně nízká účast - hlasovat přišlo jen 15,4 procenta voličů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zeman pogratuloval Macronovi ke zvolení, pozval ho do Česka

Prezident Miloš Zeman. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Spíše je lidem jedno, zda Senát existuje, či neexistuje, protože kdyby si Senátu více vážili, tak bude ta volební účast vyšší. Je mi to líto," řekl prezident. Podle něj je volební účast stejně jako potřeba Senátu téma k řešení.

Pojistka demokracie

„Uznávám, že by Senát mohl být pojistkou. Na druhou stranu jsme desetimilionová země, to znamená, že máme tolik obyvatel jako jedno středně velké město v Evropě nebo v Americe. Položme si otázku, zda desetimilonové město potřebuje dvě komory parlamentu. Já si tuto otázku občas kladu, a když budu vůči Senátu velmi zdvořilý, tak si nejsem odpovědí jist,“ sdělil České televizi prezident Miloš Zeman.

Proč lidi nezajímá Senát? Možná se nám žije dobře, tak jsme lhostejní, říká Štěch

Číst článek

V letošních senátních volbách byla nejúspěšnější KDU-ČSL, která vyhrála v devíti z 27 obvodů. Pro zbývající dvě vládní strany - ČSSD a ANO - skončily volby nezdarem. ANO získalo stejně jako Starostové a ODS tři mandáty, sociální demokraté dokázali zvítězit jen ve dvou obvodech stejně jako TOP 09 a Severočeši.cz. Zastoupení KSČM v Senátu zůstane jednočlenné.

Nesouhlas s prezidentem

Proti prezidentovým výrokům se ohradilo několik českých politiků. Jedním z nich byl i předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD). Zeman by podle něj neměl napadat ústavní instituce. Uvedl to v reakci na dnešní prezidentovo zpochybňování smyslu Senátu.

Podle Štěcha má Senát smysl. „Prokázal to svou usilovnou a trpělivou prací na zlepšování zákonů. V 60 procentech poslanci uznali, že změny navržené Senátem jsou změny k lepšímu. Naprostá většina horních komor parlamentů evropských zemí při opravách zákonů zdaleka tak úspěšná není,“ sdělil.

Prezident musí hájit ústavu země, ne ji svými výroky destabilizovat. Na Zemanovy pochybnosti o Senátu tak reagoval jeho místopředseda Přemysl Sobotka (ODS). „Jsem si jist, že podobnou větu by prezident neřekl, kdyby ve druhém kole uspěl pan Babiš, jeho zřejmý přítel,“ uvedl Sobotka.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odmítl Zemanův návrh na zrušení Senátu na svém twitterovém účtu. Horní komoru Parlamentu označil za demokratickou pojistku, jejíž zrušení by se vymstilo

Senát je zbytečný i podle Babiše

Ministr financí dokonce přišel s nápadem doživotní renty pro senátory, pokud by se horní komora rozpustila.

„Na to, abych zrušil Senát, potřebuji senátory, řekl pro server iDnes.cz Babiš. Uvedl, že Senát stojí ročně 548 milionů korun. "Možná kdybychom jim dali třetinu...," uvažoval dále.

O Senátu pochybuje také ministr financí Andrej Babiš. Podle něj ztratil část svého vlivu poté, co přestal volit prezidenta republiky.

„Senát je de facto zbytečný, zpomaluje legislativní proces, stojí 600 milionů korun ročně,“ řekl Babiš Právu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme