Nejsou to teroristé, ale aktivisté. Trest může být exemplární, říká válečná novinářka Klicperová

Lenka Klicperová, válečná novinářka a šéfredaktorka časopisu Lidé a země, oblast syrského Kurdistánu dobře zná. Nedávno se vrátila z další cesty do bojových oblastí v Sýrii a Iráku. Podle Klicperové nebyli zadržení Češi teroristi, ale spíše aktivisti. Pro Turecko představují milice YPG/YPJ, které zadržení podporovali, nepřátele číslo jedna, a trest tak může být exemplární, řekla Klicperová Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice | Foto: Policie ve městě Şırnak, Mete Sohtaoğlu

Co víme vlastně o zmíněných kurdských milicích?

Kurdské milice YPG/YPJ jsou nyní hlavní součástí koalice, která si říká Syrian Democratic Forces (SDF) a jsou to milice, které bojují v syrském Kurdistánu v takzvané Rojavě proti Islámskému státu (IS). Mají podporu Američanů, respektive koalice vedené Američany. A kvůli tomu, aby vlastně nebyli podezřívání, že jde o boj Kurdů proti nejen IS, tak založily tu skupinu SDF, do které patří i arabské milice, turkmenské milice, křesťanské milice. Společně nedávno vyhlásili ofenzivu proti hlavnímu centru IS Rakka, na které by se měly podílet hlavně ty arabské složky SDF.

Jak si vysvětlit, že se Markéta Všelichová a Miroslav Farkas zapojili do aktivit této skupiny?

Podle mých informací to není úplně tak, jak to prezentují třeba turecká média, nebo jak to prezentovali i oni sami v médiích a na svých facebookových profilech. Já si myslím, že Všelichová se rozhodně do žádných bojů nezapojila. Tak jak jsem ji já sledovala po čas všech těch jejích aktivit v Rojavě, tak se podle mého názoru nedostala ani na žádnou frontovou linii, takže já bych tohle to rozhodně nepřeceňovala. O Farkasovi tak úplně s jistotou to nemohu říct, nicméně taky si myslím, že spíš nebojoval. Možná si prošel přijímačem YPG pro podporovatele ze Západu, kterým se říká Freedom fighters , ale myslím si spíš, že také se do žádných ozbrojených akcí nezapojil.

Z tohoto pohledu tvrzení turecké strany, že jsou to teroristé, kteří se spojili s YPG/YPJ je podle mě nesmysl. Nicméně oni jsou prostě aktivisti, jejich facebookové profily byly plné symbolů YPG/YPJ a samozřejmě pro tureckou stranu je už tohle samo o sobě dostatečným důvodem k tomu, aby je obvinili z podpory terorismu, protože YPG/YPJ považují za teroristickou organizaci napojenou přímo na Stranu kurdských pracujících (PKK).

Přítel Čechů obviněných Turky z terorismu: Je to nesmysl. Nechtěli bojovat, ale stavět nemocnici

Číst článek

Jak přísně to potom můžou turecké úřady posuzovat?

Tak pokud z nich chtějí udělat exemplární případ, kterým chtějí říct "takhle budeme zacházet se všemi, kdo podporují naše nepřátelé" - protože Kurdská strana pracujících potažmo YPG/YPJ jsou pro Turecko nepřítelem číslo jedna, mnohem závažnějším, než třeba IS - tak to pro ně samozřejmě může být velice závažné.

Takže to může být mnohaleté vězení například?

Já určitě nejsem specialista na mezinárodní právo, takže já bych se do těchto spekulací nepouštěla. Bude to samozřejmě záležet na obratnosti české diplomacie, jak rychle vyjednají případnou deportaci. Samozřejmě si myslím, že každému Čechovi, který má v zahraničí problémy, by se mělo v první řadě pomoci a teprve až pak řešit další věci. Priorita by měla být dostat je domů a pak se uvidí, co dále.

Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme