Některé nemocnice požadují zrušení zákazu devitalizace

Budou naši lékaři moci legálně léčit pacienty s rakovinou metodou devitalizace? Ministerstvo zdravotnictví zatím svůj konečný verdikt nevydalo - stále platí, že ověřování této metody na pacientech je pozastaveno. Několik nemocnic se obrátilo na ministerské úředníky se žádostí, aby zákaz provádění devitalizací, tedy podvazování zhoubných nádorů, zrušili. Jednou z nich je i Horská nemocnice Krkonoše ve Vrchlabí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

operace

operace | Foto: Armáda ČR

Její ředitel Vladimír Dryml sice připouští, že nemusí jít o ideální způsob léčby této nemoci, ale pacienti mají podle něj právo rozhodnout se na základě dostupných informací sami.

"Já se nebojím ani případného soudního sporu s ministerstvem nebo s Českou lékařskou komorou. Protože se domnívám, že mezinárodní smlouvy nám toto umožňují. A za druhé: pochybuji, že se najde soudce, který mne nebo naši nemocnici odsoudí za to, že se snažíme pomoci pacientům," zdůraznil pro Český rozhlas Vladimír Dryml.

Přehrát

00:00 / 00:00

V.Dryml k devitalizaci

"Svaz pacientů předložil velmi solidní protokoly, ministerstvo zdravotnictví je velmi solidně posuzuje", popsal aktuální situaci kolem devitalizací mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý. "Až budou posouzeny, dáme zprávu".

Vědecká rada ministerstva zdravotnictví začátkem října pozastavila na půl roku další ověřování devitalizace na lidech. Během této doby mají být sledováni pacienti, kteří tento léčebný zákrok ve čtyřech vybraných nemocnicích legálně podstoupili.

Odborníci se zatím nemohou shodnout v tom, zda devitalizace může lidem s rakovinou pomoci. Podle jejího propagátora Karla Fortýna vyvolá odumřelý nádor imunitní reakci, která zničí v těle i vedlejší ložiska nemoci.

Chirurgové na čtyřech pracovištích, kde metodu ministerstvo zdravotnictví loni povolilo k ověřování, zjistili, že lidé nezemřou na otravu z toho, že podvázaný nádor zůstal v těle. Pozitivní imunitní reakci však postup u lidí nevyvolal. Obhájci metody tvrdí, že tato metoda se musí použít u pacientů v časnějších stadiích, kdy ještě lidé nemají ozařováním a chemoterapií zničenou imunitu.

V rámci oficiálního ověřování této metody bylo operováno 45 pacientů. Předseda vědecké rady ministerstva zdravotnictví, profesor Jan Dvořáček loni v říjnu řekl, že 14 z nich po provedené devitalizaci zemřelo. Samotný výkon život nemocných neohrozil, místní záněty však výrazně zhoršily kvalitu jejich života. Zmenšení nádorů nebylo zaznamenáno, shrnul loni na podzim pofesor Dvořáček.

Milan Kopp, Jana Zemanová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme