Některé vesnice ve středních Čechách budou bez kamionů. Kraj připravuje zákaz

Problémy s jízdou na kole, vyjetím ze dvora nebo jen obyčejným přechodem přes cestu trápí obyvatele obcí v Středočeském kraji, přes které přejíždějí kamiony. Úřad by jejich problémy chtěl vyřešit do jara.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Pardubicích je kvůli rekonstrukci mostu uzavřená rychlodráha

V Pardubicích je kvůli rekonstrukci mostu uzavřená rychlodráha | Foto: Josef Ženatý | Zdroj: Český rozhlas

Přetížené kamiony a s tím související hluk a taky rozbité silnice. To je dlouhodobý problém řady obcí v okolí Prahy. Kraj proto chce průjezd kamionů některými městy a vesnicemi zakázat. Čekají na to i v Kounicích na Nymbursku.

Přes ně, sousední Český Brod a také Poříčany jezdí kamiony zkracující si cestu mezi hradeckou dálnicí D11 a silnicí první třídy z Kolína do Prahy. „Nikdy to tady nebylo a je potřeba s tím něco udělat. Nedá se tady přejít,“ říká Jiřina Soukenková z Kounic. Nákladní auta podle ní představují i bezpečnostní problém a předjíždějí například přes plnou čáru.

Starostové Říčan a Úval nesouhlasí s nápadem zakázat kamionům vjezd do Prahy

Číst článek

Na kamiony si v Kounicích stěžuje také Libuše Popová. „Když chce syn jet do práce autem, musí počkat, až všechno přejede z obou stran, a pak teprve může vyjet,“ vysvětluje. Nejvíc kritická situace je v Kounicích v úzké zatáčce blízko požární stanice. „Kamiony se tu prostě nemůžou vejít. Všem občanům říkám, aby (na kole) jezdili po chodníku, protože cyklista by to nepřežil,“ říká starostka Miroslava Sochorová (nezávislá).

V obci nedávno opravili silnici, kterou by těžká auta mohla zase brzy poničit. Taky proto tady bojují proti nákladní dopravě. Podle starostky je po letech řešení problému konečně nablízku. „Myslela jsem, že kamiony budou moci jezdit pouze jedním směrem, ale teď nebudou prý jezdit vůbec, což bude pro nás ještě lepší,“ pochvaluje si chystaný zákaz vjezdu kamionů nad 12 tun do vybraných obcí.

Ten potvrzuje mluvčí Středočeského kraje Michaela Drobná. „Přípravy pro omezení jsou v tuhle chvíli ve fázi připravování projektové dokumentace. Uzavírka se musí projednávat i s obcemi, kterých se objížďka dotkne.“ Podle mluvčí chce kraj stihnout přesměrovat dopravu do jara příštího roku. Silničáři se už chystají na osazení potřebných značek.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme