Nemocnice nakupují léky za desítky milionů bez soutěže, ukázal průzkum sdružení

Sedm zdravotnických zařízení nakoupilo od července 2016 léky a další materiál v hodnotě půl miliardy korun bez soutěže. Upozorňují na to sdružení EconLab a Oživení, která analyzovala data z registru smluv a věstníku veřejných zakázek. Pokud nemocnice dodavatele nesoutěží, může to podle nich vytvářet prostor pro korupci. Naopak zdravotnická zařízení se brání tím, že cena léků není na trhu stálá a mohou tak použít výjimku ze zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Léky (ilustrační foto)

Léky (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

"Nemocnice tvrdí, že u léků a zdravotnického materiálu je rozptyl cen v průběhu času takový, že dopředu nelze zjistit předpokládanou hodnotu zakázky," uvedl právník sdružení Oživení Marek Zelenka. Právě tím podle jeho slov nemocnice odůvodňují, proč používají výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek. Jinými slovy: proč mohou uzavřít více menších objednávek prakticky na stejné zboží.

"Navíc tímto způsobem by bylo možné obcházet zákon v souvislosti s nákupem takřka jakékoli komodity," doplnil Zelenka.

Obecně totiž platí, že veřejní zadavatelé jsou podle zákona povinni dodavatele objednávky vysoutěžit v otevřeném řízení, pokud je plnění konkrétní smlouvy vyšší než dva miliony korun bez DPH.

Podle zákona o zadávání veřejných zakázek není zadavatel povinen sčítat předpokládané hodnoty veřejných zakázek v případě, že jednotková cena dodávek je v průběhu účetního období proměnlivá a zadavatel pořizuje takové dodávky či služby opakovaně podle svých aktuálních potřeb.

Sdružení proto porovnávala údaje z registru smluv a věstníku veřejných zakázek. Ze zveřejněných smluv v registru nakonec vyplynulo, že zdravotnická zařízení sice odebírají od jednoho dodavatele zboží za více než dva miliony korun, konkrétního dodavatele ale v soutěži nevybírají. Uzavírají totiž několik objednávek na menší částky.

Klientelismus a korupci

"Mnohamilionové nákupy léků a zdravotnických potřeb bez soutěže přitom neprobíhají všude. Řádné rámcové smlouvy podle zákona často uzavírají například Fakultní nemocnice Brno nebo Motol, jiné nemocnice však za posledních deset let v soutěži nenakoupily jediný lék," podivil se analytik Jiří Skuhrovec ze spolku EconLab.

Nemocnice podle sdružení argumentují tím, že výjimka v zákoně o veřejných zakázkách stanoví, že pokud je cena konkrétního zboží proměnlivá, není třeba dodavatele soutěžit. Podle právníka Zelenky ale mohou zdravotnické organizace na základě zkušeností z minulých let uzavřít rámcové smlouvy.

Proč se Česko propadlo v korupčním žebříčku? Může za to reorganizace policie, kauza Rath i Babiš

Číst článek

Sdružení proto vyzvala ministerstvo pro místní rozvoj, které dohlíží na veřejné zakázky, i ministerstvo zdravotnictví, aby se k věci vyjádřila. Situací by se podle nich měl zabývat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, aby vyjasnil, jak má být výjimka v zákoně konkrétně aplikovaná.

V opačném případě se nemocnice vystavují riziku předražených nákupů a vytváří tak prostor pro klientelismus a korupci, tvrdí sdružení.

ČTK, hm Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme