Neumí pracovat s informacemi, nechápe letový provoz. Mluvčí dispečerů se pustil do Ovčáčka

Kdo může za zpoždění prezidenta Miloše Zemana při cestě na pohřeb bývalé hlavy státu Slovenska Michala Kováče? V duelu Radiožurnálu se o to přeli mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček a Richard Klíma, vedoucí vnějších vztahů Řízení letového provozu ČR. Podle jeho názoru neumí Ovčáček pracovat s informacemi. "Prezidentský speciál nemá absolutní přednost před ostatním provozem," vysvětlil Klíma.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček | Foto: Filip Jandourek

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček minulý týden vysvětloval zpoždění na pohřeb špatným počasím. Poté doplnil, že „neblahou" roli sehrálo také české řízení letového provozu. To prý dalo přednost jinému letu. V neděli se proti tomuto tvrzení ostře ohradili odboráři letového provozu. Výroky mluvčího Ovčáčka označili za lživé a účelové.

Odmítáme, že můžeme za zpoždění letu, Ovčáčkova slova jsou lživá, brání se odbory dispečerů

Číst článek

"Ke zpoždění došlo při odletu speciálu s panem prezidentem. To je věc, kterou musí řízení letového provozu vysvětlit. Letoun s panem prezidentem musel čekat na přílet jiného letadla (Travel Servis; pozn. red.)," uvedl mluvčí Ovčáček v úvodu rozhlasového duelu Radiožurnálu.

Podle mluvčího Richarda Klímy ale letoví dispečeři nic nepodcenili. "Státně důležitý let nemá absolutní přednost před ostatním provozem, má přednost před vydáváním letových povolení, a to také dostal. Když prezidentský speciál popojížděl po letištní dráze, dostal Travel Servis povolení k přistání," popsal mluvčí Klíma. Kdyby prý v tu chvíli dispečeři cokoli změnili, ohrozili by nejen provoz na letišti, ale i posádku prezidentského speciálu.

POSLECHNĚTE SI: Celý duel si můžete poslechnout v archivu Radiožurnálu ZDE.

"Prezidentský speciál měl podaný letový plán na 8.30, o povolení požádal v čase 8.35. První zpoždění si tedy způsobil sám a ze strany pilota nebyla podána žádná časová urgence," doplnil ještě Klíma.

Jak pracovat s informacemi

Hradní mluvčí Ovčáček ale trval na svém. Přednost prý dostal jiný let, což bude mimochodem i tématem sobotní schůzky hlavy státu v Lánech s ministrem dopravy Danem Ťokem (ANO).

"Pan Ovčáček nechápe systém řízení letového provozu a nepochopil ani moje slova. Říkal jsem, že absolutní přednost neexistuje. Vidíme, že (Jiří Ovčáček) neumí pracovat s informacemi. Letadlo Travel Servis dostalo příletové povolení a jeho zrušení by znamenalo riziko nejen pro letadlo samotné, ale i pro prezidentský speciál. Prezidentský speciál letěl přesně podle letového plánu," uvedl ještě.

To si ale mluvčí Ovčáček nenechal líbit a uvedl, že se opět jedná o antizemanovskou kampaň. "To jsou laciné řeči, je velmi laciné a mediálně vděčné kopnout si do pana prezidenta," uvedl s tím, že to považuje za neprofesionální.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme